Reguli de cod rutier aplicabile pe toate drumurile din Romania

img
Home / Noul cod rutier - DRPCIV / Reguli de cod rutier aplicabile pe toate drumurile din Romania

Cea mai noua varianta de cod rutier ar trebui sa fie intotdeauna perfect cunoscuta de toti participantii la trafic, indiferent de nivelul lor de experienta. Daca noii soferi ies de pe bancile scolii cu notiuni reactualizate de cod rutier, soferii cu mai multa experienta cad adesea prada dezinformarii sau unor cunostinte demODATe care nu se mai aplica in varianta prezenta. Regulile noi de circulatie care nu sunt cunoscute de soferi ii pot costa pe acestia amenzi usturatoare.

Noul cod rutier – cand trebuie montate cauciucurile de iarna?

Conform codului rutier in vigoare, soferii din Romania nu pot circula folosind anvelopele de vara dupa prima ninsoare. Soferii care sunt opriti de politia rutiera pe drumuri inzapezite avand autoturismul echipat cu cauciucuri necorespunzatoare risca amenzi substantiale.

O particularitate mai putin cunoscuta a acestei reguli de circulatie este faptul ca soferii sunt obligati sa isi echipeze autoturismul cu anvelope de iarna indiferent de data calendaristica daca circula pe drumuri inzapezite sau acoperite de gheata ori polei.

In formula actuala, legea cauciucurilor de iarna obligatorii a intrat in vigoare din 2011. Aceasta lege a venit dupa prima propunere legislativa din anul 2010 in care se sugera un interval fix (intre 1 noiembrie si 31 martie) in care cauciucurile de iarna ar fi fost obligatorii. Multi soferi au ramas convinsi ca aceasta este varianta de lege actuala, insa propunerea din 2010 nu a fost niciODATa valabila, fiind inlocuita de varianta finala din 2011, valabila si astazi.

Pentru soferii care nu respecta legea, amenzile sunt intre 720 si 1600 de lei, respectiv intre 9 si 20 de puncte.

TotODATa, este important de stiut ca anvelopele de iarna acceptate de lege sunt cele inscriptionate: M+S, M.S, MS sau M&S.

Atentie, anvelopele All Seasons care nu sunt inscriptionate si M S (M spatiu S) nu sunt potrivite pentru circulatia pe timp de iarna pe strazile din Romania.

reguli cod rutier

Vorbitul la telefon si depasirea limitei de viteza, greseli costisitoare

Conform codului rutier in vigoare, vorbitul la telefon in timpul mersului poate aduce soferilor amenzi de pana la 1600 de lei, aceeasi suma cu care sunt taxati si daca nu poarta centura de siguranta.

Depasirea limitei de viteza cu pana la 60 km este de asemenea un obicei costisitor pentru care soferii trebuie sa scoata din buzunar intre 720 si 1600 de lei si pentru care permisul se suspenda pana la 90 de zile.

Soferii care circula cu mai mult de 60 km peste limita de viteza se pot astepta la amenzi de 21 pana la 50 de puncte, respectiv 1680 pana la 4000 de lei si suspendarea permisului pana la 180 de zile.

Soferii care circula cu viteza excesiva si provoaca un accident cu pagube materiale risca intre 51 si 120 de puncte de amenda, respectiv intre 4080 si 9600 de lei plus suspendarea permisului pe un an.

Pentru soferii care circula cu viteza si se fac vinovati de accidente soldate cu victime, perioada suspendarii permisului este de 2 ani.

Soferii cu alcoolemie peste 0.5 g/l alcool pur in sange risca inchisoarea

Conform noului cod rutier, soferii care conduc sub influenta alcoolului risca mai mult decat o simpla amenda. Astfel, amenzile pornesc de la 0,15-0,25 mg/l in aer expirat pentru care soferii sunt taxati cu 21 pana la 50 de puncte de amenda si 180 de zile de suspendare a permisului si pot ajunge la amenda maxima de 9600 de lei pentru alcoolemie mai mare de 0.25 in cazul in care acestia cauzeaza accidente rutiere.

Pentru alcoolemie de peste 0.5 g/l se vorbeste deja despre fapt penal.

Reguli rutiere pentru care nu stiai ca poti fi amendat

Pe langa contraventiile despre care toti soferii stiu, cel putin teoretic, ca ar trebui sa le evite, exista si o serie de reguli de circulatie despre care cateODATa soferii nu au idee sau despre a caror gravitate nu sunt bine informati. Spre exemplu, se aplica suma maxima de amenda (9600 de lei) pentru soferii care traverseaza calea ferata dupa ce luminile de avertizare au fost pornite si bariera a inceput sa coboare.

Nici soferii care aduc noroi pe drumurile publice modernizate nu scapa fara amenda. Masinile care intra cu noroi pe roti sau caroserie pe drumurile publice risca intre 9 si 20 de puncte de amenda.

Gesturile obscene, profanarea, aducerea de injurii si exprimarea prin expresii jignitoare la adresa altora participanti la trafic se pedepsesc de asemenea cu 9 pana la 20 de puncte amenda.

Pornitul cu usile deschise sau deschiderea usilor in timpul mersului se amendeaza cu sume cuprinse intre 630 si 840 lei.

Nici soferii care merg prea incet de teama provocarii unor accidente nu scapa nepedepsiti. In codul rutier exista o amenda prevazuta inclusiv pentru sofatul cu viteza prea mica fara justificare.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *