carvertical VIN
Home / Atestate auto profesionale ARR si ADR

Atestate auto profesionale ARR si ADR

Pentru obtinerea atestatelor de soferi profesionisti necesare pentru transportul de marfuri periculoase (ADR), transportul de persoane, transporturi agabaritice, transporturi de marfa sau desfasurarea activitatii de taximetrist, dar si pentru obtinerea atestatului de manager de transport, instructori auto sau profesori de legislatie se organizeaza si sustin examene doar in cadrul ARR- Autoritatea Rutiera Romana.

ARR este singura autoritate din Romania in masura sa organizeze examinari si sa elibereze atestate profesionale pentru soferii cetateni Romani. ARR, in functia de organism tehnic al Ministerului transportului are rolul de a elibera atestate pentru soferi profesionisti, personal de specialitate si a licentia operatori economici cu activitati conexe transportului rutier, licente de traseu pentru operatori transport rutier, autorizatie pentru scoli de soferi si certificari pentru auditorii de siguranta. Tot ARR se ocupa de aplicarea normelor tehnice si inspectarea desfasurarii in activitati de formare, instruire, atestare sau perfectionare a auditorilor de siguranta rutiera.

Sediul central al ARR se afla pe Bulevardul Dinicu Golescu, nr 38, etaj, 8 in sector 1, Bucuresti, insa pentru obtinerea atestatelor, soferii interesati se pot prezenta inclusiv la agentiile regionale pentru judetul in care se desfasoara activitatea.

Obtinerea atestatelor ARR

Pentru obtinerea unui atestat eliberat de ARR, persoanele interesate vor urma initial un curs de formare pe categoria dorita dupa care vor sustine un examen teoretic desfasurat in format informational ARR.

Aceste examene sunt la un cu totul alt nivel de dificultate fata de examenele pentru obtinerea categoriilor de permis, din acest motiv se recomanda o pregatire serioasa, cu accent pe parcurgerea atenta a materialului de studiu si verificarea periodica a cunostintelor folosind chestionare ARR specifice pentru obtinerea de atestate ADR, transport persoane, taxi, etc.

chestionare arr

Atentia este extrem de importanta in momentul sustinerii examenului ARR pentru atestat, din acest motiv se recomanda candidatilor o pregatire riguroasa atat pe plan teoretic cat si in ceea ce priveste intelegerea exacta a modului de desfasurare al examenului.

Pentru cele mai multe tipuri de atestat, alaturi de proba teoretica se sustine si o proba practica. Odata ambele probe promovate, candidatul trebuie sa achite o taxa de eliberare a atestatului si sa se prezinte la biroul regional ARR cu:

 • Copie dupa cartea de identitate;
 • Permisul de conducere;
 • Fotografie tip buletin;
 • Chitanta care demonstreaza ca s-a efectuat plata pentru eliberarea atestatului de sofer profesionist.

Atestat profesional transport marfa

Pentru obtinerea unui atestat profesional transport marfa, soferul interesant trebuie sa fie posesor de permis categoria C sau C1.

Examenul teoretic pentru obtinerea unui atestat transport marfa contine 2 parti:

A. 100 de intrebari grila cu cate 4 variante de raspuns dintre care unul singur este corect. Timpul alocat este de 120 de minute;

B. 6 studii de caz cu 20 de subpuncte, pentru care timpul alocat este de 120 minute.

Pentru a promova examenul, trebuie raspuns corect la 70/100 de intrebari din prima parte a examenului si la 14 subpuncte din cele 20 de subpuncte ale studiilor de caz.

Atestat transport persoane

Pentru obtinerea atestatului CPI de transport persoane, doritorii trebuie sa fie posesori ai categoriei D sau D1 de permis si sa urmeze un curs special de pregatire.

Pentru promovarea examenului teoretic se recomanda rezolvarea de chestionare online, cu scopul verificarii cunostintelor.

In cadrul examenului se verifica cunostintele de:

 • Mecanica
 • Prevenire accidente
 • Reglementari sociale
 • Reglementari transport persoane

Examenul teoretic cuprinde 2 parti:

A. 100 de intrebari cu 4 variante de raspuns. Timpul alocat este de 120 de min;

B. 6 studii de caz cu 20 de subpuncte. Timpul alocat este de 120 de minute.

Baremul pentru studiile de caz este de minim 14 raspunsuri corecte din 20.

Atestat transport agabaritic

Pentru obtinerea atestatului de transport agabaritic, soferul trebuie sa detina categoria de permis corespunzatoare si sa se prezinte la sediul regional ARR cu dosarul complet cu actele necesare.

In cadrul examenului, se vor verifica cunostintele pe urmatoarele categorii de studiu:

 • Mecanica
 • Prevenire accidente
 • Reglementari sociale
 • Reglementari transport marfa
 • Mase si dimensiuni
 • Reguli incarcare

Examenul pentru obtinerea unui atestat transport agabaritic consta din doua parti:

A. 40 de intrebari cu 4 variante de raspuns. Timpul alocat este de 60 min;

B. 6 studii de caz cu 20 de subpuncte. Timpul alocat este de 120 de minute, baremul de 14 subpuncte.

Atestat profesional taxi

Soferii care doresc sa obtina atestat sofer profesional taxi trebuie sa aiba minim 21 de ani si 2 ani de cand au obtinut permisul de categorie B.

Examenul pentru obtinerea acestui atestat ARR se prezinta in format grila, cu 20 de intrebari cu 4 variante de raspuns, dintre care unul singur este corect.

Baremul pentru examenul de atestat sofer taxi este de 14 din 20 de intrebari (70%).

Atestat coordonator transport

Poate obtine un atestat profesional pentru persoana desemnata transport persoane sau persoana desemnata transport marfa soferul cu studii de minim 10 clase.

Pentru promovarea examenului se recomanda rezolvarea de chestionare auto speciale si parcurgerea atenta a materialului de studiu care cuprinde:

1. Pentru persoana desemnata transport marfa – acorduri

 • Reglementari sociale
 • Reglementari tehnice
 • Contracte contabilitate marketing

2. Pentru persoana desemnata transport persoane – reglementari sociale

 • Reglementari tehnice si conditii impuse conducatorilor auto;
 • Contracte contabilitate marketing.

Atestat profesor legislatie rutiera

Pentru a deveni profesor de legislatie rutiera un sofer trebuie sa aiba varsta minima de 25 de ani, sa detina permis de minim 5 ani si sa fie absolvent a unei institutii de invatamant superior
In cadrul examenului ARR pentru atestat profesor legislatie rutiera se vor testa cunostintele pe urmatoarele categorii:

 • Legislatie rutiera
 • Conducere preventiva
 • Mecanica
 • Pedagogie metodica
 • Reglementari profesionale

Examenul consta dintr-un test de 60 de intrebari cu 4 variante de raspuns din care 0,1,2,3 sau 4 pot fi corecte. Baremul pentru promovare este de 54/60.

Alaturi de examen se sustine si o proba orala sub forma de plan de lectie.

Atestat instructor auto

Pentru a deveni instructori auto, soferii interesati trebuie sa aiba varsta de minim 25 de ani cu un permis auto cu o vechime de peste 5 ani care sa nu fi fost suspendat in ultimul an sau de mai mult de doua ori de la obtinerea permisului.

Examenul pentru obtinerea atestatului ARR de instructor auto contine 60 de intrebari cu 4 raspunsuri ce pot avea 0,1,2,3 ori 4 raspunsuri corecte. Pentru promovarea examenului viitorii instructor auto trebuie sa raspunda corect la 48 din 60 de intrebari.

Pe langa examenul teoretic, candidatii trebuie sa promoveze si o proba practica.

Atestat ADR (marfuri periculoase)

Pentru obtinerea unui atestat ADR sau consilier de siguranta studiile minime sunt liceul cu diploma de bacalaureat.

Pentru atestat marfuri generale periculoase in vrac sau marfuri periculoase in cisterne, soferii trebuie sa aiba minim 20 de ani si sa fi urmat un curs teoretic de pregatire de minim 30 de ore.

Examenul ARR pentru atestat marfuri periculoase contine:

 • 30 de intrebari curs de baza colete, cu 4 variante si un raspuns corect. Timpul alocat este de 45 min, baremul de minim 21;
 • 20 de intrebari suplimentare pentru fiecare curs de specializare cu 4 raspunsuri dintre care unul singur corect. Timpul alocat este de 30 de minute pentru fiecare sectiune in plus iar baremul de 21 de 14 intrebari.

Pentru obtinerea atestatului de consilier de siguranta, durata minima a cursului de pregatire este de 35 de ore, iar examenul este extrem de dificil, astfel ca se recomanda verificarea cunostintelor completand chestionare auto specializate.

Examenul cuprinde doua sectiuni:

 • 20 de intrebari cu 4 variante de raspuns si inca 20 de intrebari pentru fiecare modul suplimentar. Se aloca 30 de minute pentru fiecare set de 20 de intrebari;
 • Studiu de caz pentru fiecare modul cu 10 puncte din care candidatul trebuie sa raspunda corect la minim 7. Timpul alocat este 30 minute/studiu de caz.
It is main inner container footer text