Permisul auto poate fi obtinut doar cu minim 11 clase. Vezi alte legi dure pentru soferi!

img
Home / Noul cod rutier - DRPCIV / Permisul auto poate fi obtinut doar cu minim 11 clase. Vezi alte legi dure pentru soferi!
/
2865 Views

Miercuri a fost adoptata de catre guvern o strategie prin care se urmareste cresterea sigurantei pe drumurile din intreaga tara. Romania se afla pe primul loc in UE in ceea ce priveste numarul de morti in accidente rutiere. Una dintre masurile pe care guvernul a demarat-o pentru a scadea cifrele acestei statistici negative este ca cei care doresc sa sustina examenul pentru luarea permisului auto sa aiba minim 11 clase.

Prin aceasta strategie executivul doreste ca in anul 2020 rata deceselor cauzate de accidentele din trafic sa fie de doua ori mai mica ca in 2010 ceea ce inseamna ca trebuie sa scada de la 2377 la 1188.

In cadrul acestui document sunt propuse mai multe masuri, una dintre ele fiind introducerea inregistrarii video a examenelor auto pentru profesionisti, iar scolile de soferi isi vor putea prelungi autorizatia de functionare doar daca minim 50% dintre elevii acestora vor promova examenul oficial.

sofer-11-clase

Se prevede de asemenea crearea cadrului legal necesar pentru reabilitarea si indrumarea soferilor care savarsesc incalcari grave si repetate in ceea ce priveste normele rutiere, in special in cazul soferilor profesionisti.

Totodata strategia in cauza anunta si alte actiuni precum introducerea inspectiei tehnice de siguranta pentru ca vehiculele care au fost implicate in accidente rutiere sa poata fi repuse in circulatie, dar si responsabilizarea si sanctionarea, de principiu a conducatorului auto si a operatorului de transport in cazul in care vor exista abateri de la normele legale.

In scopul responsabilizarii populatiei, guvernul doreste sa se puna accent pe orele de educatie rutiera in scoli, dar si suplimentarea campaniilor de informare in mass-media. In parteneriat cu institutiile abilitate se vor crea programe universitare si post-universitare de formare in ceea ce priveste siguranta rutiera.

Totodata se doreste imbunatatirea atat a evaluarii medicale cat si a evaluarii psihologice necesare obtinerii permisului auto, acest lucru realizandu-se prin o actualizare permanenta a baremelor de evaluare, dar si prin eliminarea posibilitatii obtinerii avizelor in moduri frauduloase. Controalele medicale pentru conducatorii auto care au o anumita varsta vor trebui efectuate mai des la anumite intervale de timp strict impuse.

Guvernul Romaniei a decis sa interzica detectoarele aparatelor radar si va permite soferilor romani sa conduca masina chiar daca nu detin permis de conducere pe anumite zone la o ora anume si cu insotitor.

O veste proasta pentru proprietarii de masini este cresterea taxelor.

Este anuntata introducerea permisului provizoriu de conducere, premergator obtinerii permisului auto de conducere, care va fi valabil numai pe teritoriul Romaniei si va impune anumite restrictii pentru soferi.

In ceea ce priveste sanctiunile, dar si urmarirea executarii sanctiunilor in ceea ce priveste nerespectarea legislatiei rutiere, aceasta strategie propusa de guvern va pune accent pe constatarea abaterilor cu ajutorul sistemelor automate, astfel propunand analizarea si adoptarea modelului statelor membre UE, care datorita acestui tip de constatare a contraventiilor beneficiaza de procente maxime de incasare.

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *