Amenzile primite de soferi in strainatate vor fi trimise acasa, prin posta

img
Home / Stiri despre permisul auto / Amenzile primite de soferi in strainatate vor fi trimise acasa, prin posta
/
701 Views

Conform unei noi dispozitii comunitare, soferii care primesc amenzi de circulatie pe teritoriul Uniunii Europene vor primi amenzile direct la domiciliu.

Contraventiile pentru care soferii care circula in afara granitelor pot fi amendati sunt in numar de 8, iar implementarea acestor masuri are ca scop sporirea sigurantei in trafic, incurajarea unei conduite preventive si al unui comportament adecvat care sa nu puna in pericol sau sa deranjeze ceilalti participanti la trafic.

Directiva UE 2015/413, aplicabila incepand cu luna martie 2015, faciliteaza schimbul transfrontalier de informatii privind incalcarile regulilor de circulatie cu scopul executarii sanctiunilor aplicabile vehiculelor inmatriculate in alte state membre. Cele 8 contraventii pentru care soferii vor primi amenda acasa sunt:

  • Viteza excesiva (conform legislatiei in care este savarsita contraventia);
  • Nefolosirea centurilor de siguranta si a dispozitivelor de siguranta pentru copii;
  • Nerespectarea culorii rosie a semaforului;
  • Conducerea in stare de ebrietate sau sub influenta alcoolului;
  • Conducerea sub influenta drogurilor sau medicamentelor care pot afecta concentrarea la volan;
  • Pentru motociclisti, lipsa casti de protectie;
  • Circularea pe o banda interzisa precum cea de urgenta sau cea pentru transportul public de persoane;
  • Folosirea telefonului mobil neechipat cu hands free sau a altor dispozitive de comunicare in timpul condusului.

amenzi in strainatateFiecare contraventie va fi sanctionata in functie de reglementarile tarilor in care au fost savarsite si nu a tarii in care este inmatriculata masina.

Directiva Europeana este valabila incepand cu acest an, exceptie facand urmatoarele tari: Danemarca, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord care isi pastreaza dreptul de a prelungi termenul de aplicare in perioada 6 mai 2015 – 6 mai 2017.

Directiva in vigoare din 2011 pana in 2014 prin Legea nr 5/2014 a fost anulata de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene pe motiv ca actul normativ fusese adoptat pe un temei legal eronat.

Procesul de gasire a proprietarilor care savarsesc contraventii este automatizat

Pentru cautarea proprietarilor autoturismelor, autoritatile din tara in care a fost savarsita contraventia folosesc baze de date comune ale statelor membre in care se pot realiza cautari automatizate, pe baza numarului de inmatriculare al masinii sau a altor informatii preluate de politia rutiera din tara in care este emisa amenda.

Proprietarul primeste o scrisoare de informare la adresa de domiciliu in care vor fi mentionate data, ora la care contraventia a fost savarsita.

Din 19 august, DRPCIV a primit „unda verde” de la Guvern sa colaboreze cu autoritatile din UE, Elvetia si alte state si sa le ofere acces automat la toate datele proprietarilor de masini. In acelasi timp, DRPCIV au si ei acces la datele din sistemul de evidenta ale statelor colaboratoare.

Ti-a venit acasa vreo amenda primita in strainatate? Povesteste-ne mai jos!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *