Apneea in somn, o piedica in obtinerea permisului

img
Home / Noul cod rutier - DRPCIV / Apneea in somn, o piedica in obtinerea permisului
/
672 Views

Soferii si viitorii soferi care sunt supecti de apnee in somn sunt obligati sa obtina aviz medical inainte de a aplica pentru obtinerea sau reinnoirea carentului de conducere. Conform directivei 2014/85/UE a Comisiei din data de 1 iulie 2014 a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere, nu se vor mai elibera sau reinnoi carnetele de soferi fara obtinerea avizelor autorizate daca doritorii de permis sufera de apnee severa sau moderata in somn.

Apneea este intreruperea temporara a respiratiei in timp ce o persoana doarme. Acest lucru se intampla in mod repetat la intervale scurte de cateva secunde sau chiar si un minut. Apneea in somn este o tulburare a somnului si este cauzata de ocluzia cailor aeriene superioare atunci cand musculatura limbii si gatului se relaxeaza si blocheaza caile aeriene.

S-a demonstrat ca somnolenta cauzata de apnee in somn este asociata cu 31% pana la 41% dintre accidentele cu urmari grave cauzate de soferii profesionisti care conduc vehicule comerciale.

apneea si permisul

Apneea moderata in somn de tip obstructiv se caracterizeaza prin existenta a 15-29 de episoade de apnee pe ora, pe cand apneea severa cuprinde un numar de peste 30 de episoade pe ora.

Conducatorii auto suspecti de acest sindrom pot fi sfatuiti sa nu conduca pana la confirmarea diagnosticului, urmand sa le fie eliberate sau reinnoite permisele dupa ce demonstreaza ca urmeaza un tratament indicat pentru a-si controla afectiunea in mod corespunzator.

Doritorii si posesorii de permis care sufera de apnee vor fi obligati prin lege sa se supuna unei examinari periodice la intervale ce nu depasesc 3 ani pentru soferii din grupa 1 si o perioada de un an pentru conducatorii auto de grupa 2.

Pentru a elimina interpretarile gresite, trebuie mentionat faptul ca avizul medical NU este obligatoru pentru toti soferii si doritorii de permis, ci doar pentru cei suspectati ca sufera de apnee in somn.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *