drpciv

Explicatia tuturor indicatoarelor rutiere

E imposibil sa obtineti permisul de conducere fara a sti si fara a intelege semnificatia indicatoarelor rutiere. Pentru ca in Codul Rutier sunt si o multime de semne rutiere cu care cei mai multi conducatori auto nu se intalnesc in mod frecvent, in cele ce urmeaza am facut pentru voi o lista cu toate indicatoarele rutiere impreuna cu explicatiile aferente.

Indicatoarele rutiere sunt de departe cele mai importante piese ale sistemului rutier de circulatie. Ele au forme specifice si sunt menite sa mentina circulatia intr-un ritm acceptabil in locurile unde nu sunt politisti care sa dirijeze traficul. In general, unul dintre factorii de distingere ai indicatoarelor este forma, care poate fi:

  • - triunghiulara, pentru indicatoarele de atentionare/avertizare;
  • - rotunde, pentru toate indicatoarele care interzic ceva;
  • - care confera prioritate si care au forme mai deosebite;

De regula, indicatoarele rutiere se monteaza pe dreapta, astfel incat soferii care le intalnesc sa isi dea seama ca le sunt adresate. Totusi, ele pot fi amplasate si pe partea cealalta a drumului, dar numai daca se considera ca astfel se ofera o vizibilitate mai buna. Indicatoarele pot fi amplasate si deasupra benzilor, ceea ce semnifica ca li se adreseaza doar benzii de circulatie pe care se face trecerea.

Indicatoare rutiere explicate


Indicatoare de interzicere sau de restrictie

Toate indicatoarele ce interzic sau restrictioneaza accesul tuturor sau unor autovehicule in anumite zone sau interzic efectuarea unor manevre.

Indicatoare de avertizare

Indicatoare ce avertizeaza soferii asupra anumitor pericole sau obstacole ce urmeaza a fi intalnite in urmatoarea portiune de drum.

Indicatoare de obligare

Indicatoare rutiere ce obliga soferii autoturismelor sau anumitor categorii de autoturisme sa respecte anumite directii de mers.

Indicatoare de prioritate

Indicatoarele de prioritate ce trebuie respectate cu strictete pentru a nu incurca circulatia sau pentru a nu provoca un accident.

Indicatoare rutiere de orientare

Toate indicatoarele rutiere de orientare ce ajuta soferii sa ajunga in cel mai scurt timp la destinatia dorita.

Indicatoare de informare

Set de indicatoare rutiere de informare asupra locurilor si regulilor pe portiunile de drum ce urmeaza in apropiere.

Indicatoare rutiere de informare turistica

Indicatoare rutiere pentru informarea turistilor asupra obiectivelor ce se afla in apropiere si care pot fi vizitate.

Panouri si semne de circulatie aditionale

Semne de circulatie aditionale, cu explicatii amanuntite pentru fiecare panou ce poate fi intalnit pe drum.
Toate drepturile rezervate © www.ODAT.ro - Chestionare auto DRPCIV