Amenzi si sanctiuni prevazute de Noul Cod Rutier 2017
Noul Cod Rutier 2017 intrat in vigoare de la 1 februarie, include prevederi care fac referire la amenzile care se vor aplica in diverse situatii, soferilor care nu respecta normele de legislatie rutiera depasind limita de viteza legala, conducand sub influenta bauturilor alcoolice si fara centura de siguranta s.a.m.d. Despre toate aceste amenzi se va vorbi in cele ce urmeaza:
1. Soferii vor primi sanctiuni considerabile in cazul in care depasesc limita de viteza legala stabilita prin lege
Legea prevede 3 situatii in care soferii vor fi amendati pentru nerespectarea limitei de viteza legala:
a) Depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 de km/h: In acest caz, sanctiunea consta in puncte amenda – de la 21, la 50 – adica, de la 720 la 1.600 de lei. De asemenea, se suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile;
b) Depasirea limitei de viteza cu peste 60 de km/h: In acest caz, sanctiunea consta in puncte amenda – de la 9, la 20 – adica, de la 1.680 la 4.000 de lei. De asemenea, se suspenda permisul de conducere pentru 180 de zile;
c) Depasirea limitei de viteza cu peste 60 de km/h soldata cu accident rutier: In acest caz, legea distinge doua situatii:
- accident rutier cu pagube exclusiv materiale: In acest caz, sanctiunea consta in puncte amenda – de la 51, la 120 – adica, sume cuprinse intre 4.080 si 9.600 de lei. De asemenea, se suspenda permisul auto pentru un an de zile;
- accident rutier cu victime: Intr-un astfel de caz, permisul de conducere se va suspenda pentru doi ani.
2. Soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice vor fi aspru sanctionati
Legea prevede doua situatii in care soferii vor fi amendati pentru faptul ca se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice:
- Cand se constata o imbibatie alcoolica intre 0,2 – 0,5 g/l alcool pur in sange: In acest caz, soferul este sanctionat cu puncte amenda (intre 21 si 50), dar si cu suspendarea permisului de conducere pentru 180 de zile;
- Cand se constata o imbibatie alcoolica de peste 0,5 g/l alcool pur in sange: In acest caz, se considera ca soferul a infaptuit o infractiune si va fi pedepsit cu inchisoare de la unu la cinci ani.
3. Neachitarea amenzilor atrage dupa sine sanctionarea soferilor
Legea prevede un timp de 30 de zile pentru achitarea unei amenzi, in cazul in care soferul sanctionat nu va achita amenda in acest timp, i se suspenda permisul de conducere, insa nu inainte de a trece 15 zile dupa comunicarea dispozitiei de suspendare.
4. Legea sanctioneaza soferii care nu poarta centura de siguranta si pe cei care vorbesc la telefon
Amendati vor fi si soferii care vor fi surprinsi vorbind la telefon atunci cand conduc, sau cei care nu poarta centura de siguranta cand se afla la volan si sunt in trafic. In ambele situatii, soferii care nu respecta prevederile legale risca amenzi de 1.600 de lei.
5. Nerespectarea regulilor de circulatie in trafic se soldeaza cu puncte amenda si suspendarea permisului
Nu in ultimul rand, Noul Cod Rutier prevede sanctiuni in urmatoarele situatii: soferul nu acorda prioritate, intra in depasire cand culoarea semaforului indica rosu, nu se opreste atunci cand semaforul indica rosu si provoaca un accident cu pagube exclusiv materiale. In astfel de situatii soferii vor fi sanctionati cu puncte amenda (intre 9 si 20), dar li se va suspenda si permisul de conducere pentru 3 luni.
6. Un vehicul stationat neregulamentar pe partea carosabila poate fi ridicat daca organele abilitate dispun aceasta masura
Codul Rutier actualizat 2017 prevede ca politistii rutieri si politistii locali au dreptul sa dispuna masura tehnico-administrativa a ridicarii unui vehicul in cazul mentionat mai sus.
Legea este pusa in vigoare ?
Militieni prosti si legi proaste. Nimic nou sub soare.