Schimbări majore în trafic: Ce prevede Codul Rutier 2023 şi cum te afectează de la 17 februarie?
Începutul anului 2023 a adus noi schimbări în Codul Rutier prin Hotărârea de Guvern 130 din 15 februarie, publicată în Monitorul Oficial. Aceste modificări vizează legislaţia de circulaţie şi au fost gândite cu scopul de a fluidiza traficul, de a îmbunătăţi siguranța participanţilor la trafic, de a reduce numărul de accidente rutiere şi de a-i responsabiliza mai mult pe şoferi.
Ce modificări au apărut în Codul Rutier in februarie 2023?
– Şoferii care circulă cu ITP nevalid sunt pasibili de amenzi mai mari. Noua HG stabileşte sume mai mari (şi puncte de penalizare mai multe) pentru cei care circulă cu maşini şi nu au ITP-ul valabil la zi. Unii şoferi s-au întrebat dacă acest lucru cade în seama lor în cazul în care maşina este înmatriculată pe alt nume. Conform legii, responsabilitatea ITP-ului este responsabilitatea celui care are şi talonul maşinii, însă cel amendat va fi şoferul pentru că el a circulat cu maşina fără ITP valabil.
– Constatarea invalidităţii ITP-ului determină automat şi suspendarea înmatriculării autovehiculului. Practic, un şofer aflat în această situaţie va plăti o contravenţie pentru că a circulat fără ITP valabil, precum şi o contravenţie aferentă suspendării înmatriculării. Amenda poate fi de 9 – 20 de puncte, adică 130 – 2900 lei. Suma poate creşte cu încă 2900 lei din cauza suspendării înmatriculării automate.
– Şoferii care refuză testul antidrog sau de alcool se pot alege cu dosar penal. Dacă există semne evidente că şoferul a consumat alcool sau a ingerat substanțe nepermise, iar poliţistul îi cere acestuia să facă testul însă este refuzat, şoferului i se poate deschide dosar penal.
– Dacă gradul de alcoolemie este peste 0.40 mg/ l alcool în aerul expirat, fapta se consideră infracţiune, iar dacă valoarea este mai mică de acest prag, fapta se consideră contravenţie şi se amendează cu 9 – 20 de puncte penalizare (respectiv 1305 – 2900 lei).
– Retragerea permisului de conducere. Prin noile modificări se poate dispune retragerea permisului în situaţia în care şoferii sunt inapţi medical sau psihologic, nu vor să facă textul de alcool sau pentru depistare a consumului de substanţe interzise. Retragerea permisului se poate face până a doua zi la ora 8, fără însă ca intervalul să fie mai mic de 12 ore.
– Verificarea permisului auto de către poliţiştii de frontieră. Conform art 178 din Codul Rutier 2023, poliţiştii de la graniţa României pot efectua verificări ale permisului şi pot aplica sancţiuni în cazul în care constată contravenţii.
– Unui şofer care are permis eliberat în altă ţară i se poate anula permisul.
– Se reduce perioada de suspendare a permisului. Până acum, şoferul trebuia să depună cererea de reducere a perioadei de suspendare până în a 30-a, respectiv a 45-a zi din intervalul de suspendare. Dar acum, cererea poate fi depusă în primele două treimi ale perioadei de suspendare a dreptului de conducere.
– Valoarea punctului de amendă rămâne la 145 lei, cu toate că iniţial era vorba să se ridice la 300 de lei. Asta pentru că în conformitate cu Codul Rutier, punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, iar acest salariu a fost majorat de curând de la 2550 lei la 3000 lei.
– Sancţiuni pentru şoferii care îşi lasă maşina pornită şi se depărtează de ea. Maşina trebuie cuplată într-o viteză inferioară sau în cea de parcare, dacă şoferul pleacă de lângă ea.
– Intersecţiile giratoriu. Şoferii trebuie să semnalizeze ieşirea din giratoriu şi să se asigure că nu pun în pericol circulaţia şi ceilalţi participanţi la trafic. Până acum, mulţi şoferi obişnuiau să iasă direct din giratoriu de pe banda a doua sau a treia, tăind practic faţa celorlalte maşini de pe celelalte benzi. Cei care se pregătesc pentru permisul auto ar trebui să ştie şi să înţeleagă cât mai bine această măsură pentru a rezolva corect chestionarele auto actualizate, precum şi pentru a se descurca fără probleme în trafic (la examen, dar şi apoi când vor avea în mână permisul de conducere).
– Depăşirea vitezei legale. Când un şofer depăşeşte viteza legală cu peste 100 km/ h i se poate suspenda dreptul de a conduce timp de 180 de zile. Suspendarea creşte cu încă 30 de zile dacă are loc o nouă faptă de depăşire a vitezei legale cu mai mult de 100 km/ h, într-o perioadă de 6 luni. În acest caz, se poate reţine certificatul de înmatriculare sau înregistrare a maşinii, iar dacă şoferul este prins în trafic în timpul perioadei de suspendare, maşina îi poate fi confiscată.
„Codul Rutier Mură în Gura”, o carte foarte populară în rândul celor care se pregătesc să dea examenul de permis auto şi care se antrenează cu chestionare auto, a fost deja actualizată cu noile modificări aduse Codului Rutier în 2023, la data de 17 februarie. Autorul cărţii, Juhasz Sebastian Antonio subliniază că nu doar cei care se pregătesc pentru permisul auto ar trebui să cunoască toate aceste modificări, dar chiar şi şoferii experimentaţi.