Modificarile codului rutier in 2019

img
Home / Noul cod rutier - DRPCIV / Modificarile codului rutier in 2019
/
1139 Views

Legislatia rutiera s-a schimbat in anul 2019, unele dintre modificari facand referire la soferi.

In mod surprinzator, pe langa modificari justificate prin faptul ca protejeaza conducatorii auto, noul Cod Rutier include si modificari care le dau mai multa libertate acestora.

Amenzi mai mari pentru soferii care prin metodele de personalizare a vehiculului isi pun viata in pericol

Foarte multi soferi obisnuiesc inca sa isi puna pe oglinda retrovizoare foarte multe elemente cu diverse mesaje si simboluri, care insa au tot potentialul de a afecta vizibilitatea. Este vorba, de fapt, despre odorizante, cruciulite, jucarii mici, diverse fotografii sau alte astfel de obiecte, de diverse dimensiuni. De asemenea, pe oglinzi unii soferi obisnuiesc sa agate legitimatii, afise, icoane, reclame sau inscrisuri. Indiferent de obiectul cu care soferii aleg sa ii personalizeze autovehiculul, acestea se pun si pe luneta, pe parbriz sau pe geamurile laterale.

Conform noilor modificari, conducatorii auto trebuie sa renunte la toate practicile care le pot pune viata in pericol, ceea ce inseamna ca sunt introduse sanctiuni drastice pentru cei care inca isi personalizeaza astfel masinile. Amenzile pentru persoanele care incalca legea ajung pana la 2900 de lei. Pentru o astfel de practica se aplica pana la 20 de puncte de amenda.

Valoarea punctului de amenda ramane neschimbata

Punctul de amenda nu se modifica in anul 2019, chiar daca salariile au fost majorate si conform legislatiei, un punct de amenda este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie. Punctul de amenda a fost inghetat la 145 de lei.

Se schimba regulile in ceea ce priveste suspendarea permisului de conducere

Pana la punerea in practica a noilor modificari, conducatorii auto carora li se suspenda permisul trebuia sa il depuna dupa 15 zile de la aplicarea sanctiunii. De acum, soferii pot depune permisul oricand, dupa ce au primit sanctiunea, insa intervalul de timp trebuie sa nu fie mai mare de 15 zile. Dupa ce a fost depus permisul incepe sa fie calculata perioada pentru suspendarea sa. Conform noilor modificari, conducatorii au dreptul de a folosi dovada primita, care are rolul de a inlocui permisul, pentru o perioada mai scurta de timp atunci cand vor sa isi recupereze mai repede permisul de conducere.

Modificari pentru procesul verbal de sanctionare si constatare a contraventiilor

Plangerea poate fi facuta in 15 zile de la primirea comunicarii. Contestatia contraventiei se depune la judecatoria de pe raza de actiune a politiei unde a fost inregistrata fapta. Dupa ce plangerea se inregistreaza la judecatorie, va fi suspendata executarea amenzii si sanctiunilor aferente, trecute in procesul verbal intocmit de agentul rutier.

In unele cazuri contraventiile determina majorarea perioadei in care permisul este suspendat

Aceasta norma legislativa se refera la cei care conduc tractoare agricole, autovehicule, tramvaie si masini forestiere. Pana in prezent, daca in 6 luni de la restituirea permisului de conducere, conducatorii auto primea alte contraventii se putea mari perioada in care permisul era suspendat cu 30 de zile. Dupa ce noul Cod Rutier a intrat in vigoare, perioada care trece din momentul primirii permisului in care conducatorul auto nu trebuie sa inregistreze o alta contraventie, este de doua luni.

Modificari inasprite legate de consumul de alcool

Noul Cod Rutier 2019 mentioneaza ca fiind legala o concentratie de 0.2g/l de alcool in sange. O concentratie care depaseste aceasta valoare si ajunge pana la 0.5 g/l este considerata contraventie. Inainte ca noul Cod Rutier sa apara limita a fost de 0.8 g/l, insa acum a scazut la 0.5 g/l.

In acest sens, au fost modificate si pedepsele:

  • pentru contraventie soferul va avea permisul suspendat timp de 180 de zile si va primi intre 21 si 50 de puncte de amenda;
  • pentru infractiuni, atunci cand valoarea depaseste 0.5 g/l, soferul va fi pedepsit cu amenda penala, insa exista si posibilitatea de a primi pedeapsa cu inchisoarea intre 1 si 5 ani.

Modificari permisive in 2019 legate de viteza

In legatura cu viteza, un conducator auto care depaseste limita legala poate sa isi recapete permisul in 30 de zile. Modificarile din noul Cod Rutier sunt foarte permisive in acest sens. Aceasta regula nu se aplica incepatorilor, care au permisul de mai putin de un an. Inainte de aplicarea acestei norme, soferii aveau posibilitatea de a sustine examenul din nou pentru a isi recupera permisul de conducere, la 90 de zile dupa ce acesta era suspendat.

De noile norme pot beneficia inclusiv recidivistii, care nu au beneficiat in ultimii trei ani de reducerea perioadei de suspendare, dar si cei carora permisul le-a mai fost suspendat in ultimii ani.

Noul regulament prevede pedepse considerabile pentru soferii care depasesc viteza legala cu 60 km/h si sunt implicati in accidente generate din acest motiv, soldate cu pagube fizice si materiale. In asemenea situatii, amenda este cuprinsa intre 4080 si 9600 de lei, reprezentata de un numar de puncte de amenda cuprins intre 51 si 120 de puncte.

Contraventiile pot atrage suspendarea permisului astfel:

  • in cazul in care in urma unui accident rezulta doar pagube materiale, soferul va avea permisul suspendat pentru o perioada de un an;
  • daca accidentele provocate au urmari precum vatamarile corporale, permisul este suspendat pentru doi ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *