Proprietarilor de masini cu motor mare li se pregatesc noi surprize

img
Home / Noul cod rutier - DRPCIV / Proprietarilor de masini cu motor mare li se pregatesc noi surprize
/
4220 Views

Probabil toti proprietarii de autoturisme din Romania stiu ca in termen de 30 de zile de la achizitionarea unui autoturism esti obligat sa mergi la administratia financiara si sa il declari.

Chiar daca faci asta, in cazul unui control in trafic, Politia Rutiera nu avea de unde sa stie daca masina este imprumutata sau este a ta si nu ai inmatriculat-o pe numele tau. Ei bine, de acum lucrurile se vor schimba.

Guvernul a aprobat cateva modificari ale Codului Rutier, iar cele mai importante prevad suspendarea inmatricularii daca ai ITP-ul expirat sau daca ai cumparat un autovehicul si in termen de 90 de zile nu l-ai trecut pe numele tau. Altfel spus, daca pana acum puteai sa cumperi o masina cu motor mare si sa nu o declari la organul fiscal, de acum inainte acest lucru devine imposibil.

masini cu motor mare

Modificarile mai prevad ca administratia financiara este obligata ca in termen de 5 zile de la scoaterea din evidenta a unui vehicul de catre persoana care l-a vandut, sa anunte directia de inmatriculari. Prin urmare, persoana care apare pe contractul de vanzare-cumparare va aparea si in evidentele politiei ca noul proprietar. Asadar, in termen de 30 de zile, acesta va figura ca nou proprietar in registrul de evidenta al vehiculelor inmatriculate chiar daca nu a trecut masina pe numele sau, iar de acum inainte, eventualele amenzi pentru rovinieta ii vor veni direct noului proprietar. Mai simplu spus, imediat ce o masina este scoasa din evidenta, fiscul va transmite o notificare catre politie. Daca in termen de 90 de zile noul proprietar nu trece masina pe numele lui, respectivului vehicul i se suspenda de drept inmatricularea, iar daca persoana este surprinsa conducand masina in cauza, risca pedeapsa cu inchisoarea.

Acesta reglementare are ca scop obligarea proprietarilor de a trece masinile pe numele lor pentru ca tot mai multe persoane sa fie nevoite sa plateasca taxe la stat, iar suspendarea inmatricularii autovehiculelor cu ITP expirat este menita sa ii sperie pe soferi si sa ii faca sa nu mai circule fara inspectia tehnica efectuata.

Modificarea va avea efect asupra transferurilor de proprietate ce vor avea loc in viitor, soferii care conduc un automobil cu motor mare cumparat mai demult si pe care  nu l-au declarat la finante nefiind afectati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *