drpciv

Timbru de mediu - Calculator taxa auto 2017

* Valoarea in lei a taxei auto se determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. (4,5223 lei)


Detalii legislative cu privire la timbrul de mediu

Scutirea taxei auto

  • Achizitionarea unor autovehicule hibrid sau electrice va scuti proprietarul de plata timbrului de mediu.
  • Masinile persoanelor cu handicap, special modificate pentru ele, nu necesita plata unei taxe auto.
  • Vehiculele incadrate in categoria autovehiculelor istorice sunt scutite de plata timbrului de mediu.
  • Autovehiculele destinate competitiilor sportive sunt si ele scutite de plata taxei auto.

Facilitati

  • Achizitionarea unor autovehicule electrice noi vor aduce cumparatorului un bonus constand intr-un ECOTICHET in valoare de 12.000 RON.

Tot ce trebuie sa stiti despre timbrul de mediu si despre taxele auto obligatorii

In 2013, cel putin in ceea ce priveste taxele pentru autovehicule, au avut loc schimbari destul de drastice. In primul rand, s-a inceput perceperea timbrului de mediu, care este substituentul taxei auto din anii anteriori. Timbrul de mediu ii obliga pe proprietarii care vor sa-si inmatriculeze masina in Romania, cat si pe cei care si-au inmatriculat-o deja, la plata unei taxe (care, din fericire, se plateste o singura data) destul de consistente, exceptie de la plata timbrului de mediu fac masinile care au platit taxa de mediu intr-o forma sau alta.

Teoretic, scopul timbrului de mediu este de a elimina elementele discriminatorii in legea anterior valabila. De exemplu, conform noii metodologii de calcul, taxa pentru masinile cu norma de poluare scade cu 60, respectiv 90% fata de cuantumul ce ar fi trebuit platit in 2012, asta in timp ce proprietarii masinilor care se incadreaza in normele Euro 3 si Euro 4 vor trebui sa plateasca cu 10% mai mult. Rationamentul din spatele acestei decizii a fost faptul ca masinile cu Euro 1, Euro 2 sau non-Euro sunt oricum foarte vechi si nu vor mai circula foarte mult, deci nu vor mai polua mediul la fel de mult ca autoturismele din clasa Euro 3 si Euro 4.

Pentru autoturismele din clasa Euro 5, taxa auto se pastreaza la acelasi nivel ca cel de la finele lui 2013, iar masinile cu Euro 6 nu vor mai trebui sa plateasca nimic.

Cum s-a ajuns la aceasta diferenta? S-a schimbat formula de calcul. Metoda actuala ia ca factor principal emisiile de dioxid de carbon per kilometru, iar printre ceilalti factori se afla si capacitatea cilindica (care era factor principal de calcul in legea anterioara), anul fabricatiei, numarul de locuri pe scaune, cat si tipul de combustibil folosit (cei care inmatriculeaza masini cu motorizare pe motorina vor plati mai mult decat daca si-ar fi cumparat masina pe benzina).

Calculator taxa auto – timbru de mediu 2017


Recuperare taxa auto – cum recuperezi banii pe toate taxele platite pana in prezent

Afla ce acte iti trebuie si cum poti recupera banii pe care i-ai platit pe taxele auto sau pe timbrul de mediu la inmatricularea masinii.

Greu de crezut dar adevarat, din iunie Timbrul de mediu este ILEGAL!

S-au pronuntat pana acum 3 sentinte prin care posesorii de autoturisme pot inmatricula masina fara plata timbrului de mediu.

Obligativitatea achitarii timbrului de mediu pentru masinile din import este discriminatorie

Curtea de Justitie din Luxemburg a decis ca timbrul de mediu este o taxa abuziva pentru ca statul sa obtina mai multi bani.

Taxa auto poate fi recuperata incepand de toamna acesta fara a apela la instanta

Afla cum poti recupera banii platiti pe taxa auto fara a apela la instanta. Vezi si in cat timp recuperezi acei bani.

Taxa auto 2015, mai mica decat in 2014

Afla de ce timbrul de mediu este mai ieftin anul acesta fata de anul trecut si afla daca se poate ataca in instanta plata acestei taxe in 2015.

Taxa auto platita in 2012 va fi restituita

Hotararea luata de guvern de a restitui banii incasati in 2012 din plata taxei auto. Vezi ce acte iti trebuie la dosar ca sa recuperezi banii.

Scade taxa auto in 2014

Vezi ce duce la scaderea taxei auto si cateva preturi aproximative ce vor trebui platite pentru timbrul de mediu in 2014.

Nu mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu autovehiculele dobandite prin partaj

Din 2013, proprietarii autovehiculelor dobandite prin partaj vor trebui sa plateasca timbrul de mediu aferent.

Taxa auto a invins birocratia in 2013

Plata taxei auto si a inmatricularii unei masini nu ma necesita din iulie 2013 la fel de mult timp pierdut la cozi.
Toate drepturile rezervate © www.ODAT.ro - Chestionare auto DRPCIV