Cateva tehnici care se aplica condusului sportiv

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Cateva tehnici care se aplica condusului sportiv

Pentru a putea conduce sportiv trebuie sa se invete cateva tehnici care ofera un control mai bun asupra masinii dar si rapiditate in efectuarea manevrelor.

Tehnici pentru a controla mai bine masina

1. Rev match. Aceasta tehnica ajuta soferii care conduc sportiv sa evite frana de motor la eliberarea ambreiajului atunci cand schimba intr-o treapta de viteza inferioara inainte de aborbarea unui viraj. Punerea in aplicare a acestei tehnici consta in apasarea pedalei de ambreiaj, schimbarea treptei de viteza, accelerarea pentru un timp scurt si mai apoi eliberarea pedalei de ambreiaj. In acest fel, turatia motorului este adusa la acelasi nivel cu cea a pinioanelor din cutia de viteze si se evita scaderea vitezei datorita franei de motor.

2. Heel and toe (varf – calcai). Toti pilotii de curse folosesc aceasta tehnica dar poate fi adaptata si sofatului sportiv pe sosele, dar totusi, tehnica necesita antrenament indelungat pana sa poata fi bine stapanita. Scopul acesteia este sincronizarea turatiei motorului cu cea a pinioanelor din cutia de viteze la retrogradarea treptelor. Tehnica consta in: apasarea ambreiajului cu piciorul stang, apasarea pedalei de frana cu varful piciorului drept in timp de cu calcaiul piciorului drept apasa scurt pe acceleratie, retrogradarea treptei de viteza si eliberarea pedalei de ambreiaj.

3. Franarea cu piciorul stang. Folosirea acestei tehnici elimina timpul pierdut cu mutarea piciorului drept de pe acceleratie pe frana si invers. Piciorul stang este folosit la franare in timp de piciorul drept ramane pe acceleratie pentru ca aceasta sa poata fi reluata rapid. Cu toate acestea, tehnica necestita antrenamant deoarece piciorul stang se foloseste la manevrarea pedalei de ambreiaj, pedala pe care se apasa ferm, iar in cazul franarii cu piciorul stang, daca nu exista un control bun al acesteia, poate rezulta in frane foarte bruste.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *