Folosirea telefonului mobil in timp ce conduci
Marea majoritate a soferilor folosesc telefonul mobil in timp ce conduc, indiferent ca vorbesc, trimit sau citesc mesaje, verifica diverse informatii de pe internet, etc. Studii recente au aratat ca atat adultii cat si adolescentii (tinerii soferi) folosesc in aproape acelasi procent telefonul mobil atunci cand sunt la volan.
Folosirea telefonului mobil in masina poate provoca un accident?
Un studiu recent facut pe soferii din America arata ca:
– peste 23% dintre accidentele auto sunt cauzate de folosirea telefonului mobil.
– pentru a citi un mesaj mediu sunt necesare minim 5 secunde, timp in care la o viteza de 60 km/h masina parcurge o distanta egala cu cea a unui teren de fotbal.
– in timp ce se trimite un mesaj exista un risc de peste 24% de a face accident.
– in 10% din timpul necesar comunicarii prin mesaje, masina paraseste banda de mers.
– dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani implicati in accidente, 13% au recunoscut ca foloseau telefonul mobil.
– procentul tinerilor care scriu mesaje in timp ce conduc este de 75% iar a celor ce vorbesc la telefon in timp ce conduc de 52%.
– 88% dintre tineri sunt de parere ca pot trimite mesaje in timp ce conduc fara sa fie implicati in accidente, iar 55% dintre acestia declara ca este foarte simplu sa faca acest lucru.
– in primul an de soferie, 1 din 5 soferi sunt implicati in accidente rutiere din cauza folosirii telefonului mobil.
– 20% dintre soferi acceseaza internetul in timp ce conduc.
– 48% dintre adulti folosesc in mod regulat telefonul mobil.
Facand o comparatie, studiul a aratat ca trimiterea de mesaje in timpul sofatului este echivalenta cu conducerea in stare de ebrietate.
In schimb, in Belgia, un studiu realizat asupra adolescentilor carora li s-a spus ca pot obtine permisul de conducere fara nici un alt fel de examen daca pot trimite mesaje in timp ce conduc, a aratat ca aproape toti au declarat ca acest lucru este foarte periculos si ca le pune viata in pericol, sau chiar ca este imposibil.
Statisticile arata ca anual au loc 1,6 milioane de accidente, se inregistreaza in jur de 333.000 de leziuni si aproximativ 11 soferi mor in urma accidentelor provocate de folosirea telefonului mobil.
Anual, peste 70.000 de soferi romani sunt amendati de catre Politia Rutiera pentru ca folosesc telefonul mobil in timp de conduc, autoritatile statului incercand in acest moment sa creeze cat mai multe campanii de constientizare a pericolului pe care il prezinta folosirea telefonului mobil in timpul sofatului.