Sfaturi esentiale pentru atunci cand conduci pentru prima data intr-un oras nou

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Sfaturi esentiale pentru atunci cand conduci pentru prima data intr-un oras nou

Atunci cand un sofer este scos din zona sa de confort lucrurile pot lua rapid o intorsatura deloc placuta. Un sofer cu experienta se poate trezi coplesit atunci cand conduce pentru prima data intr-un oras foarte aglomerat. Chiar si soferii obisnuiti cu traficul marilor orase pot fi luati prin surprindere atunci cand conduc pentru prima data in alta tara sau alta zona geografica. Cel mai important sfat pentru soferii care ajung intr-un oras nou este cat se poate de simplu: atentie la drum.

Pericolul cu care se confrunta orice sofer, indiferent de nivelul de experienta este obisnuinta, pentru ca obisnuinta tinde sa mearga mana in mana cu lipsa de atentie. Atunci cand un sofer se acomodeaza cu drumurile si traficul din zona in care circula in mod obisnuit, el tinde sa intre oarecum pe „pilot automat”, respectiv sa fie mult mai putin atent decat atunci cand abia obtinuse permisul.

Problema este ca aceasta lipsa de atentie intra usor in comportamentul involuntar, iar soferii cu experienta refuza sa ia in considerare faptul ca ar putea exista scenarii pentru care nu sunt pregatiti. Din acest motiv, atunci cand se pleaca cu masina in afara granitelor sau dintr-o zona cu trafic lejer intr-un oras aglomerat, apar situatiile neplacute.

sofer-in-oras-nou

Sfatul 1: Un sofer nu se opreste niciodata din a acumula experienta

Cu exceptia soferilor profesionisti de cursa lunga, care au intr-adevar ocazia sa circule in toate conditiile si dezvolta astfel un plus de adaptabilitate, nu exista sofer amator care sa nu poata fi luat prin surprindere in trafic. In fiecare zona exista doua seturi de reguli rutiere, cele scrise, care raman constante si cele nescrise, care pot diferi imens. Un sofer experimentat este soferul care cunoaste perfect ambele seturi de reguli. Atunci cand schimba zona orice sofer trebuie sa se adapteze rapid la noile seturi de reguli si la particularitatile traficului local. Acest lucru este posibil doar daca soferul este pregatit sa accepte faptul ca a fi un sofer experimentat nu inseamna ca nu mai are lucruri noi de invatat.

Sfatul 2: Soferii locali nu sunt neaparat cel mai bun exemplu de urmat

Un sofer care pleaca dintr-un oras linistit intr-o capitala aglomerata se poate confrunta cu situatii in care Codul Rutier dicteaza un anumit tip de actiune sau reactie, iar soferii din jur se comporta intr-un mod total diferit. Chiar daca soferii locali tind sa incalce codul rutier in anumite situatii, acest lucru nu inseamna ca nu pot fi amendati sau ca in acest oras se aplica alte reguli de circulatie. Atunci cand un sofer pleaca cu masina intr-o zona necunoscuta, unul din sfaturile esentiale pe care trebuie sa le urmeze este respectarea codului rutier. Regulile locale nu sunt intotdeauna si legale, iar codul rutier este general valabil atat in tara cat si peste hotare.

Sfatul 3: Planuieste si informeaza-te din timp

Un sofer informat este un sofer care nu poate fi luat prin surprindere de situatia traficului in zona in care calatoreste. Exista numeroase forumuri si pagini turistice care discuta inclusiv despre detalii legate de reguli de circulatie si particularitati locale ale traficului, inclusiv disponibilitatea si pretul locurilor de parcare.

De asemenea atunci cand se viziteaza pentru prima data un oras nou, fie in tara, fie peste hotare, este important ca soferii sa cunoasca zonele periculoase ale orasului, daca acestea exista. Cartierele mai putin prietenoase cu strainii si turistii sunt bine de evitat.

Pentru soferii care planuiesc sa apeleze la inchirieri auto, toate aceste informatii pot fi obtinute si de la biroul companiilor de rent a car.

Sfatul 4: Serviciile de inchirieri auto locale practica tarife mai bune decat cele nationale/internationale

Pentru a evita drumurile lungi cu masina intre orase sau tari diferite, o optiune eleganta si comoda sunt companiile de inchirieri auto. Pretul pentru inchirierea unei masini poate fi in unele situatii mai avantajos decat pretul carburantului consumat pana la destinatie.

inchirieri-auto

Alegand serviciile de acest tip, se economiseste inclusiv timp, alegand metodele de transport pana la destinatie mai rapide, precum avionul. Pentru cei care sunt interesati sa se incadreze intr-un buget predeterminat, cea mai ieftina optiune sunt serviciile de inchirieri auto locale. Acestia practica adesea tarife mai mici decat cele ale companiilor nationale sau multinationale de profil.

Atentie insa, pentru a inchiria o masina rezervarile trebuie facute din timp, in mod special in perioada estivala.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *