Cum sa conduci pe ceata

img
Home / Cum se conduce o masina / Cum sa conduci pe ceata

Sofatul pe timp de ceata poate deveni foarte obositor in special pentru soferii neexperimentati, dar si foarte periculos daca nu se iau cateva masuri de precautie. Datorita faptului ca ceata este unul dintre principalii factori de risc pentru accidente, Codul Rutier 2014 prevede ca folosirea luminilor de drum este obligatorie pe timp de ceata atat in localitati cat si in afara acestora. Daca autoturismul este dotat cu lumini de ceata suplimentare, este indicata folosirea acestora pentru o mai buna vizibilitate, cu toate ca acest lucru nu este obligatoriu conform Codului Rutier, dar poate fi luat in calcul de catre compania de asigurari in cazul producerii unui accident.

Luminile suplimentare destinate circulatiei in conditii de ceata trebuie stinse odata ce s-a iesit de pe sectorul de drum cu ceata, atat cele de pe fata (proiectoarele), cat si cele de pe spate.

Luminile de ceata trebuie folosite ori de cate ori este nevoie de ele, chiar daca unii soferi evita sa le foloseasca pentru a nu orbi ceilalti participanti la trafic sau altii le folosesc si atunci cand nu este nevoie de ele.

In conditii de ceata, vizibilitatea se poate reduce de la cativa zeci de metri la numai cativa metri in cateva secunde, de aceea este indicata conducerea autovehiculului cu precautie si reducerea vitezei de deplasare in astfel de conditii atmosferice.

Masuri ce trebuie luate in timpul deplasarii in conditii de ceata

  • se folosesc in mod obligatoriu luminile de drum si sistemul de dezaburire, iar la nevoie si stergatoarele.
  • se acorda atentie sporita soferilor care nu au luminile aprinse.
  • se adapteaza viteza de deplasare la conditiile de trafic si se pastreaza o distanta mai mare fata de autovehiculul din fata decat in mod normal.
  • se iau masuri de oprire in siguranta a masinii pe portiunea cu vizibilitate buna in caz de un eventual pericol.
  • nu se mareste viteza de deplasare chiar daca un alt autovehicul circula foarte aproape in spate.
  • nu se franeaza brusc si se verifica oglinzile inainte de a frana.
  • in intersectii cu vizibilitate redusa, datorita cetii este bine chiar sa se deschida geamul si sa se asculte daca se apropie vreo masina.

Ai vazut pe cineva folosind luminile de ceata cand nu era cazul? Povesteste-ne mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *