top banci online straine

Cum sa nu adormi la volan pe timp de noapte

img
Home / Cum se conduce o masina / Cum sa nu adormi la volan pe timp de noapte

Sofatul pe timp de noapte poate deveni periculos datorita oboselii acumulate, in mod special dupa ora 03:00 cand corpul intra automat intr-o stare de somnolenta.

Cu exceptia soferilor profesionisti care fac regulat curse de transport marfa si care sunt pusi deseori in situatia de a conduce noaptea, majoritatea conducatorilor auto conduc foarte rar in aceasta perioada, tocmai din acest motiv este bine sa se urmeze cateva sfaturi pentru a se ajunge in siguranta la destinatie.

Ce faci ca sa nu adormi la volan noaptea?

1. Acorda atentie sporita traficului. Sofatul pe timp de noapte necesita o mai mare atentie datorita vizibilitatii reduse, iar acest lucru rezulta in acumularea mai rapida a oboselii. In cazul in care nu se mai poate acorda atentie sporita sofatului este mai bine sa se traga pe dreapta si sa se ia o pauza de odihna.

cum sa nu adormi la volan noaptea

2. Acorda atentie la ceea ce mananci si la ceea ce bei. Cafeaua si energizantele sunt bune pentru moment, dar odata ce efectul lor trece oboseala poate aparea si mai accentuat. Acestea contin carbohidrati care vor da energie corpului dar in acelasi timp este nevoie si de multivitamine pentru a se produce enzimele si nutrientii necesari, suplimentele de multivitamine fiind indicate inaintea drumurilor lungi si obositoare de pe timpul noptii.

In cazul in care apare foamea este indicat sa se aleaga produse bogate in carbohidrati la care sa se adauge si o cantitate de zahar (ciocolata, bomboane, etc). Daca se mananca mult, corpul va redirectiona energia pe care o are catre procesul de digestie, acest lucru inducand o stare de somnolenta. Acesta este motivul pentru care se recomanda zaharul.

3. In cazul in care nu mai poti acorda atentia necesara drumului opreste pentru minim 30 de minute de somn. Somnul nu poate fi inlocuit de cafea si energizante, de aceea, in caz de oboseala accentuata este indicat sa se opreasca in locurile special amenajate pentru somn. Astfel se va evita punerea in pericol a persoanei proprii si a celorlalti participanti la trafic.

4. Aeriseste masina la intervale regulate de timp. Deschiderea geamului in mers va fi foarte benefica soferilor, aerul proaspat fiind mult mai oxigenat decat cel din masina. Aerul rece reimprospateaza soferul in timp ce aerul din masina, mai bogat in bioxid de carbon, da o stare de somnolenta.

5. Incearca sa comunici cu cineva. Daca ai handsfree este indicat sa dai un telefon unei persoane cu care sa porti o discutie. In lipsa, se recomanda chiar crearea unui dialog imaginar dar care sa aiba loc cu voce tare, astfel de activitati facand corpul sa produca adrenalina.

Salvează

Salvează

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *