carvertical VIN

Cum sa conduci prudent pe vreme ploioasa

img
Home / Cum se conduce o masina / Cum sa conduci prudent pe vreme ploioasa
/
/
436 Views

Ploaia ridica intotdeauna probleme soferilor, cu cat aceasta este mai abundenta cu atat atentia si nivelul de concentrare trebuie marite. Pentru a conduce in siguranta pe timp de ploaie trebuie sa se conduca in primul rand prudent, iar pentru a putea conduce prudent trebuie sa se respecte cateva reguli de baza:

Reducerea vitezei de deplasare

Nu exista o limita minima sau maxima din punct de vedere legal la care trebuie sa se reduca viteza pe timp ploios. Aceasta trebuie adaptata in functie de conditiile meteo din momentul respectiv astfel incat sa permita evitarea obstacolelor si franarea in caz de pericol in conditii de siguranta.

Evitarea acvaplanarii

Acvaplanarea apare in momentul in care presiunea apei acumulate in fata anvelopei este mai mare decat cea din aceasta, facand roata sa piarda contactul cu solul. In momentul in care apare acvaplanarea, virarea, accelerarea sau franarea nu mai pot fi controlate, iar autovehicolul poate derapa sau se poate rasuci pe carosabil. Daca se constata ca s-a intrat in acvaplanare trebuie sa se ia piciorul de pe acceleratie si sa se indrepte volanul in directia de mers care se doreste. In nici un caz nu se va actiona frana.

Se va asigura dezaburirea geamurilor

Vizibilitatea in conditii de ploaie scade foarte mult, mai ales pe timp de noapte cand luminile celorlalte masini se reflecta in picaturile de apa de pe geamuri, de aceea este foarte important ca geamurile sa nu fie aburite.

Se va porni la drum mai devreme

In mod special pentru drumurile lungi, se va incerca pornirea in calatorie mai devreme decat asa cum fusese programat initial deoarece aceiasi distanta va fi parcursa intr-un timp mult mai mare.

Se va mari distanta fata de masinile de gabarit mare (camioane, autobuze, etc)

Apa ridicata de acestea de pe sosea si ajunsa pe parbriz va reduce sau chiar va obstructiona vederea pentru o anumita perioada de timp, ceea ce va crea un potential pericol.

Se vor evita depasirile

Este recomandat ca manevra de depasire sa se execute numai daca este necesara si doar in conditii de siguranta.

Se va opri masina in locuri sigure

In conditii de ploaie torentiala cu vizibilitate foarte mica se va opri masina in locuri sigure si se va astepta trecerea ploii. In astfel de conditii, dupa oprire se va semnaliza masina cu ajutorul luminilor de avarii chiar si in parcarile de pe marginea drumului si se va astepta pana cand exista conditii bune de vizibilitate pentru a continua drumul.

Se va evita marginea drumului

Se va evita sofatul pe marginea drumului. In conditii meteo de ploaie torentiala un numar mare de soferi prefera sa opreasca pana la trecerea ploii, de aceea este indicat sa se circule cat mai aproape de axul drumului.

Se vor folosi stergatoarele si luminile

Stergatoarele se vor folosi pe o viteza care sa asigure curatarea parbrizului de apa iar luminile vor fi obligatoriu aprinse, inclusiv cele de ceata in conditii de ploaie torentiala.

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *