carvertical VIN

Cum sa conduci in siguranta vara

img
Home / Cum se conduce o masina / Cum sa conduci in siguranta vara

Statisticile autoritatilor arata ca cele mai multe accidente, contrar asteptarilor, au loc in lunile de vara, mai exact de la inceputul lui iulie pana la sfarsitul lui septembrie. Chiar daca cei mai multi soferi ar declara cu siguranta ca cele mai periculoase luni sunt noiembrie, decembrie si ianuarie, lucrurile nu stau deloc asa datorita faptului ca in aceasta perioada soferii sunt mult mai precauti stiind ca pot aparea oricand conditii care sa ii puna intr-un eventual pericol.

Lunile de vara ofera un grad mult mai mare de siguranta datorita lipsei zapezii, a ghetii sau a poleiului de pe sosele dar tocmai aceste lucruri fac soferii sa apese mai tare pe acceleratie.

Siguranta auto vara

Cu toate acestea, si pe timp calduros exista factori care pot mari riscul de accident:

1. Lumina soarelui. In mod special la rasarit sau la apus cand se conduce cu fata catre soare dar si atunci cand soarele se reflecta din asfaltul umed dupa o ploaie trecatoare, vizibilitatea scade foarte mult. In aceste conditii sunt indicate cateva masuri suplimentare de siguranta: reducerea vitezei de deplasare, folosirea parasolarului si a ochelarilor de soare, marirea distantei fata de masina din fata astfel incat oprirea in caz de pericol sa se poata face in conditii de siguranta maxima, si nu in ultimul rand curatarea parbrizului atat pe interior cat si pe exterior pentru a se evita reflexia razelor solare in mizeria de pe acesta, reflexie ce poate duce la obstructionarea partiala sau totala a vizibilitatii.

2. Ploaia de vara. Ploile de vara pot aparea si trece foarte repede, dar o asemenea ploaie poate reduce considerabil vizibilitatea si poate face carosabilul mult mai alunecos. In aceste conditii este indicat sa se asigure functionarea stergatoarelor, sa se evite baltile de pe carosabil pentru a se elimina posibilitatea de acvaplanare, de avariere a masinii datorita gropilor ascunse de apa sau de functionare inadecvata a franelor datorita apei ajunse pe discurile de frana, si sa se evita pe cat posibil franarea brusca. Deasemenea este indicat sa se evite virarea brusca si sa se traga pe dreapta in caz de ploaie torentiala cu vizibilitate aproape de zero.

3. Fumul sau ceata. In conditiile in care se intalneste unul dintre acesti factori care cu siguranta reduc vizibilitatea, este recomandat sa se reduca viteza de deplasare, sa se conduca cu prudenta, sa se aprinda luminile masinii chiar daca se circula pe timp de zi, sa se aprinda luminile de ceata daca masina este dotata cu acestea, sa se mareasca distanta fata de masina din fata, sa se urmareasca in permanenta marcajele de pe carosabil, iar in conditiile in care este necesara oprirea acest lucru sa se faca cat mai aproape de marginea drumului si sa semnalizeze cu luminile de avarie.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *