Cum sa conduci o masina in zonele muntoase?

img
Home / Cum se conduce o masina / Cum sa conduci o masina in zonele muntoase?

Peisajul oferit de zonele muntoase este unul de exceptie, iar sofatul in aceste zone este mai mult decat placere.

Cu toate acestea, datorita serpentinelor si pantelor abrupte de la marginea soselelor riscul de accident creste daca nu se iau cateva masuri de siguranta suplimentare. In aceste zone, un accident care poate produce doar cateva pagube materiale in zona de campie se poate transforma usor intr-un accident cu consecinte deosebit de grave datorita inaltimilor mari ale pantelor de la marginea soselelor.

Aplicarea catorva masuri de conducere preventiva va elimina orice risc de accident:

– Marirea gradului de atentie. Este foarte important ca soferul sa fie in permanenta atent la drum si la ceea ce se intampla in jurul masinii pe care o conduce pentru a putea evita eventualele situatii neplacute.

– Respectarea limitei de viteza. Se recomanda inclusiv condusul cu o viteza inferioara limitei de pe sectorul de drum respectiv daca aceasta confera mai multa siguranta. Cu toate acestea, este indicat sa nu se obstructioneze traficul si sa acorde posibilitatea de depasire celorlalti participanti la trafic.

– Modul de abordare al curbelor. Viteza in curbe trebuie adaptata astfel incat sa nu se iasa de pe banda de circulatie. La o viteza prea mare, masina va ajunge sa taie curba in loc sa isi pastreze banda pe care circula, situatie care poate duce la accidente.

– Folosirea franei de motor. In zonele muntoase este recomandata folosirea franei de motor la coborare, acest lucru protejand discurile si placutele de frana si eliminand uzarea prematura a acestora. In plus, o treapta inferioara de viteza nu forteaza motorul la urcarea pantelor.

– Adaptarea stilului de sofat in functie de schimbarile bruste de vreme. Zonele muntoase sunt cele mai predispuse schimbarilor bruste de vreme, soarele putand fi inlocuit foarte repede de o ploaie torentiala, de ceata sau de ninsoare (pe timpul iernii). In asemenea conditii este important sa se reduca viteza de deplasare si sa se adopte un stil de condus care sa ofere siguranta.

– Eliminarea oboselii acumulate prin pauze de minim 10-15 minute. In cazul in care se constata starea de oboseala este indicat sa se opreasca in locurile special amenajate pentru minim 10-15 minute. O asemenea pauza poate elimina starea de oboseala datorita aerului proaspat si a unei mici plimbari in natura. In plus, peisajul este unul relaxant in astfel de zone.

Pentru reamintirea regulilor de circulatie, este recomandata efectuarea de chestionare auto chiar si dupa obtinerea permisului.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *