Ce trebuie sa stii cand cumperi o masina second hand

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Ce trebuie sa stii cand cumperi o masina second hand

Perioada prin care trecem la momentul actual este una favorabila achizitiei de autovehicule, preturile acestora ajungand la un nivel care reflecta adevarata valoare a acestora, indiferent ca se doreste cumpararea unei masini noi sau a uneia second hand. Decizia alegerii masinii ideale este insa una dificila avand in vedere numarul mare de marci si modele existente pe piata de profil, de aceea este foarte important ca alegerea sa se faca cu rabdare si numai dupa ce s-au luat in calcul mai multe variante in functie de suma ce urmeaza a fi investita.

Exista doua variante de cumparare a masinilor: de la dealerii autorizati atat in cazul masinilor noi cat si a celor second hand sau de la particulari in cazul autovehiculelor second hand. Indiferent de unde se cumpara o masina este bine ca inca inainte de a se trece la cautari sa se stabileasca si sa se urmareasca exact tipul de masina ce se doreste a fi cumparat, atat unii particulari dar in mod special dealerii fiind pregatiti sa poata convinge cumparatorii ca fac o alegere buna chiar daca nu le prezinta masini din categoria celei de care acestia sunt interesati.

cumpara masina

Avantaje si dezavantaje a celor doua variante de cumparare a autovehiculelor:

A. Dealerii autorizati. Dezavantajul este pretul putin mai mare, dar in schimbul acestuia se ofera garantie. Astfel, daca apar probleme intr-o anumita perioada de timp acestea vor fi remediate de catre vanzator.

B. Particulari. Pretul mai mic poate constitui un avantaj, dar odata cumparata masina, toate problemele ulterioare aparute si piese auto ce trebuie schimbate vor fi pe cheltuiala celui care o detine.

Aspecte de care trebuie sa se tina cont la cumpararea unei masini second hand

Daca in cazul masinilor noi problemele apar in cazuri foarte rare si acestea sunt remediate fara costuri suplimentare pentru proprietar de catre dealerul autorizat, la cumpararea masinilor second hand trebuie sa se tina cont de cateva aspecte importante:

1. Verificarea cartii masinii. Aceasta trebuie sa fie completata cu toate datele si sa contina elementele de siguranta R.A.R. In lipsa cartii masinii nu se poate face transferul de la vanzator la cumparator, in plus, este bine ca persoana care vinde masina sa fie aceeasi cu cea care este trecuta in cartea masinii ca fiind proprietar, astfel eliminandu-se orice risc.

2. Verificarea de accident. Statistic, s-a demonstrat ca una din sapte masini scoase la vanzare au fost implicate in evenimente rutiere pe care vanzatorii incearca sa le ascunda. Daca acest lucru nu poate fi verificat cu ochiul liber, se poate apela la serviciile firmelor care contra unei sume de aproximativ 100 de euro pot face o verificare completa a masinii, de la starea tehnica pana la lovituri sau chiar zgarieturi acoperite ulterior cu vopsea, indiferent cat de bine au fost remediate.

3. Verificarea seriilor. Inainte de a incheia contractul de vanzare-cumparare trebuie sa se verifice seriile motorului si caroseriei. Acestea trebuie sa corespunda cu cele trecute in talon si in cartea de identitate a masinii. Orice eroare va face imposibil transferul proprietatii pana ce aceasta nu este remediata.

4. Verificarea kilometrajului. Numarul de kilometri pe care o masina ii are la bord determina gradul se uzura al acesteia. Cu toate acestea, numarul de kilometri poate fi modificat de catre vanzator pentru a se putea cere un pret mai mare. Cu toate ca in Romania este interzis sa se modifice numarul de kilometri din bord, se practica destul de des vanzarea unei masini fara a instiinta cumparatorul de numarul real de kilometri al acesteia. La o masina veche cu un numar mic de kilometri trebuie sa se verifice gradul de uzura al pedalei de acceleratie si al scaunului soferului, cu cat acestea sunt mai uzate cu atat masina are mai multi kilometri.

5. Verificarea carnetului de intretinere. Carnetul de intretinere al autovehiculului asigura cumparatorul ca masina a avut parte de revizii la intervalele de timp specificate de catre producator. Carnetul contine datele de identificare a service-ului care a facut revizia masinii, termenele la care au fost facute verificarile precum si consumabilele ce au fost inlocuite: ulei, filtre, placute de frana, lichid de racire, etc. Respectarea termenelor indicate de producator creste durata de viata a masinii. De asemenea, ar fi indicat ca pe carnetul de intretinere sa fie inscrisa si schimbarea distributiei (daca nu este pe lant). In caz contrar, cel mai probabil acest kit distributie va trebui schimbat pe cheltuiala cumparatorului.

6. Verificarea motorului. Trebuie sa se verifice daca pe motor nu exista urme de ulei sau de alte lichide. Daca acesta este curat si in cele mai multe cazuri vanzatorii spala inclusiv motoarele inainte de vanzare, se lasa motorul sa mearga 10-15 minute sau se face un drum de cativa kilometri dupa care se verifica din nou daca apar urme de lichide.

7. Verificarea exteriorului masinii. Se verifica urmele de rugina, lovituri, zgarieturi sau diferentele de nuanta a culorii de pe diferite elemente de caroserie. Lipsa acestora dovedeste ca masina a fost bine intretinuta. De asemenea se verifica starea anvelopelor.

8. Verificarea interiorului masinii. La interior trebuie verificat daca scaunele se pot ajusta in functie de nevoi dar si daca acestea sunt uzate, daca exista alarme pe bord in timpul functionarii motorului, daca toate butoanele de pe bord functioneaza, daca geamurile laterale sunt in stare de functionare, dar si daca plafonul este ud in cazul masinilor dotate cu trapa.

Toate aceste verificari pot rezulta in cumpararea unei masini intr-o stare cat mai buna sau intr-o negociere din care sa rezulte un pret corect pentru masina achizitionata. In timpul verificarii masinii ce se doreste a fi cumparata trebuie sa se apeleze la cateva siretlicuri:

  • Sa se foloseasca un magnet pentru depistarea zonelor in care este posibil ca tabla sa fie gaurita si incarcata cu chit.
  • Sa se testeze masina in mers atat pe drum drept cat si pe drum denivelat.
  • Sa se verifice daca pe locul pe care este parcata masina exista urme de ulei sau alte lichide.
  • Sa se verifice masina pe timp de zi sau in locuri bine luminate pentru a se putea vedea eventualele defecte.
  • Sa se verifice nivelul de fum scos pe toba de esapament in mod special in timpul accelerarilor bruste.

Salvează

Salvează

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *