Ce scule nu trebuie sa lipseasca dintr-un atelier auto?

img
Home / Articole utile / Ce scule nu trebuie sa lipseasca dintr-un atelier auto?

Esti pasionat de domeniul auto si de scule electrice si vrei sa faci cumva sa imbini cele doua domenii, dar nu stii cu ce sa incepi? Nimic mai simplu, o sa discutam in cele ce urmeaza despre cele mai importante scule de mici dimensiuni care ar fi bine sa isi gaseasca locul in micul tau atelier auto.

 1. Polizorul unghiular sau flexul este o unealta care ar trebui sa se gaseasca in toate gospodariile, nu doar daca esti pasionat de scule. E bine sa stii de la inceput la ce tip de activitati o sa il folosesti, cat de des (de cateva ori pe luna, zilnic) si tipul de alimentare (acumulatori sau cu cablu de alimentare). Spre deosebire de un fierastrau sabie (care taie la rece), polizorul unghiular taie la cald, ceea ce inseamna ca o sa imprastie scantei, iar riscul de coroziune al taieturii creste considerabil. De precizat ca daca imediat dupa ce tai caroseria de exemplu, sudezi, poti sa folosesti flexul fara probleme;
 2. Fierastraul sabie, spre deosebire de polizorul unghiular, nu este o unealta atat de des intalnita la micii mesteri care lucreaza in special in regim hobby, dar daca iei in calcul sa iti deschizi un mic atelier auto de dezmembrari, este o scula mai potrivita. Principalul avantaj este ca nu face scantei pentru ca taie la rece, iar acest aspect este foarte important, deoarece riscul ca taietura sa rugineasca este foarte scazut.

Alte avantaje pe care le are un fierastrau sabie in fata unui polizor unghiular sunt: mobilitatea mai mare datorita formei panzei care poate patrunde in zone mai putin accesibile (decupaje, evitare obstacole), taietura nu strica vopseaua pentru ca este mult mai precisa, adancimea de taiere este mai mare (diametrul maximum al unui disc de polizor este de 230 mm, dar lungimea unei panze de fierastrau sabie poate ajunge si la 600 mm si se preteaza pentru mai multe tipuri de materiale).

 1. Suflanta aer cald/pistolul cu aer cald este extrem de folositoare atunci cand vrei sa reconditionezi usile si ai de indepartat stratul mai vechi de vopsea. Te-ai gandit ca poti sa o folosesti cu succes si cand ai de indepartat stickere, autocolant sau chiar vopseaua de pe caroseria unei masini? Daca nu, te asiguram ca poti sa faci toate aceste operatiuni si sa obtii rezultate excelente in acelasi timp. De asemenea, suflanta cu aer cald este perfecta atunci vrei sa dai jos folia intunecata de pe geamurile masinii sau sa chiar sa schimbi parbrizul (incalzirea marginilor acestuia facilieaza indepartarea). Varianta ieftina pentru indepartarea vopselei este banalul smirghel, dar efortul este mult prea mare, iar rezultatele mult prea slabe in comparatie cu timpul si efortul pierdute;
 2. Exista cineva care nu are acasa o bormasina? Greu de crezut. Totusi, atunci cand vorbim de domeniul auto, o masina de gaurit si insurubat cu acumulatori este mai adecvata decat una fir. Unde mai pui ca daca vrei sa oferi si serviciu de schimbare cauciucuri, o sa ai nevoie si de o masina de insurubat cu impact.

In afara de cele mai bune scule, e important sa pui accentul si pe echipament de protectie de calitate: salopeta, ochelari de protectie, bocanci, manusi etc.

  Aboneaza-te la Newsletter

  Nume (necesar)

  Email (necesar)

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *