Ridicarea autoturismelor abandonate pe domeniul public a fost permisa de Presedintele Iohannis

img
Home / Stiri si noutati auto / Ridicarea autoturismelor abandonate pe domeniul public a fost permisa de Presedintele Iohannis

Pe data de 26 iunie 2020, presedintele Romaniei Klaus Iohannis a promulgat legea care permite ridicarea autoturismelor „fara stapan” si autoturismelor „abandonate”, inclusiv masinile inmatriculate in strainatate.

Acest act normativ are ca si obiect de reglementare completarea legii numarul 421 din 2002 si modificarea acesteia, lege care completeaza definitia termenului „vehicule fara stapan” pentru a include vehicule inmatriculate in strainatate, deoarece au fost semnalate asemenea autoturisme care nu pot fi ridicate pentru ca nu au numere de inmatriculare romanesti.

Acesta initiativa are ca si obiect de reglementare scurtarea perioadei in care vehiculele pot ramane nefolosite in parcarile publice de la 12 luni la 6 luni, precum si necesitatea dovezii de achitare a taxelor auto, a amenzilor si a efectuarii Inspectiei Tehnice Periodice de catre proprietar in termen de 5 zile de cand acesta primeste somatia.

Ce inseamna „vehicul fara stapan”?

Conform legii, in categoria „vehicul fara stapan” intra vehiculele de orice categorie, care nu au placuta de inmatriculare si alte marcaje oficiale, ori vehiculele inmatriculate in strainatate care stationeaza pe domeniile publice sau private ale statului sau ale unitatilor administrativ teritoriale si al caror proprietar sau detinator legal nu este cunoscut.

Vehiculele abandonate trebuie sa stea de cel putin sase luni pe domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ teritoriale. Acestea pot avea proprietar legal cunoscut, insa daca indiciile arata ca nu respecta conditiile legale pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele pot fi ridicate.

Ce modificari importante se impun in cazul restituirii vehiculului?

Totodata, noua lege prevede modificari importante referitoare la criteriile de restituire a vehiculului, care pune conducatorii auto si proprietarii legali in situatia de a face dovada platii tuturor taxelor si impozitelor datorate, dar si dovada efectuarii ITP-ului la doar 5 zile de la primirea somatiei.

Daca proprietarul nu prezinta aceste documente in termen de 10 zile de la primirea somatiei de la Primarie, atunci risca sa isi piarda autovehiculul in favoarea autoritatilor locale, care au posibilitatea de a-l valorifica, fie prin vindere, fie prin casare.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    1 Comments

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *