De cand marca ta favorita de masini va produce doar masini electrice?

img
Home / Stiri si noutati auto / De cand marca ta favorita de masini va produce doar masini electrice?

In Europa, in curand, masinile electrice vor deveni o certitudine, un lucru automat. Dar, marcile de masini nu au toate acelasi calendar pentru schimbare.

Intrebarea nu mai este deci daca un constructor va trece sau nu doar la masinile electrice, ci cand va face asta. In Europa, trecerea de la motoarele termice la cele electrice este un lucru ineluctabil, uniunea dorind sa interzica vinderea de masini noi cu un motor termic, incepand cu anul 2035.

Pe scurt, peste doua generatii de masini, vom avea de-a face doar cu masini electrice.

Constructorii, au simtit, bineinteles, acest vant al schimbarii si nu au mai asteptat anuntul facut pentru Europa de vara trecuta, pentru a se baza doar pe masinile electrice. Majoritatea marcilor de masini au inceput deci sa produca doar masini electrice pentru a raspunde cererii clientilor care este din ce in ce mai mare.

Marcile stiu acum ca trebuie sa accelereze cadenta pentru a schimba incet-incet gama lor. Ritmul de lansare de noi masini va fi accelerat cu sosirea unor baze dedicate. Dupa mai multi ani pentru conceperea lor, vor fi in sfarsit gata.

Un exemplu la Renault- daca marcii i-a trebuit mult timp inainte de a lansa un nou model familial electric, pe langa celebra deja Zoe, acest lucru s-a intamplat deoarece a trebuit sa astepta finalizarea platformei modulare dedicate, CMF- EV, pe care o imparte cu Nissan.

Volskwagen a pus la punct platforma MEB, folosita deja pentru a se construi masinile ID. 3, ID.4 si ID.6, un model chinez, dar si pentru Skoda Enyaq, Audi Q4…Stellantis a pus la punct un program ambitios cu constructia a numai putin de patru platforme pentru masinile electrice, pentru a acoperi toate segmentele, de la o mica masina citadina, pana la un imens pick-up.

Daca pentru moment, masinile electrice coabiteaza pe piata cel mai adesea, cu un echivalent termic, cat de curand nu va mai fi asa. Porsche a prevazut astfel, ca pentru anul 2024 sa nu mai produca modelul Macan pe benzina si sa pastreze doar modelul electric care va fi lansat in cateva luni.

Pentru majoritatea marcilor, trecerea inspre electric se va face deci in etape. Noile modele lansate vor fi deci in curand doar electrice. Aici intra Audi in 2026 si DS in 2024.

Unele vor ajunge la asta mai repede decat celelalte. Daca pentru Ford si Volvo schimbarea totala este prevazuta pentru anul 2030, Opel vrea sa faca asta in anul 2028. Pentru Alfa Romeo acest lucru va fi in 2027, dar unii vor reusi sa faca asta si mai repede. Alpine va deveni astfel in intregime electrica din 2024. Dar, este mult mai usor sa faci asta cand ai o gama mai limitata de masini. Smart a fost de altfel un precursor, devenind electrica inca din anul 2019. Pentru Jaguar anul schimbarii va fi 2025. O revolutie express, deoarece, pentru moment, doar l-Pace este electrica. S-a luat decizia radicala de a relansa marca, un veritabil electrosoc!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *