Cum se împarte piața pieselor de schimb?
Pe piața pieselor de schimb este o luptă constantă între producătorii de piese auto și camioane. Este o piață foarte bine structurată și împărțită între producători. Bineînțeles că fiecare dorește să acapareze cât mai mult din nișa respectivă, însă acest lucru se poate realiza doar parțial.
În primul rând trebuie să conștientizăm că multe cumpărături sunt făcute pe bază emoțională iar acest fapt nu poate fi foarte ușor schimbat. Un exemplu ar fi alegerea unei mărci anume despre care am auzit multe lucruri bune sau avem o părere foarte bună.
Cu toate acestea exista o segmentare foarte bine definită a pieței pieselor de schimb de unde cumpărătorii își aleg cele necesare.
Piesele de schimb sunt împărțite în trei categorii importante. Indicativele lor sunt OE, OEM și AM și simbolizează proveniența acestora. Orice piesă din aceste categorii respectă standardele de calitate și legislația în vigoare, referitoare la siguranța și mediu. Hai să vedem pe scurt ce acoperă aceste indicative.
Piesele de schimb OE (Original Equipment sau Genuine) sunt acele piese pe care le folosește producătorul auto în procesul de asamblare a vehiculului. Aceste piese sunt foarte ușor de recunoascut pentru că pe ambalaj apare pe langă logo-ul firmei producătoare și semnul distinctiv al producatorului auto.
Ele se regăsesc în general la reprezentantele producătorului auto și sunt cotate ca fiind cele mai bune piese.
Piesele de schimb OEM (Original Equipment Manufacturer) sunt piese originale ca și cele montate în procesul de asamblare, de acelasi producător dar comercializate cu brandul propriu pe ambalaj.
Nu există diferență de calitate între piesele de schimb OE și OEM și ambele apar sub denumirea de „piese de origine”.
Piesele de schimb AM (AfterMarket) sunt piese care respectă standardele de calitate impuse de producătorul vehicolului și sunt omologate de către organismele internationale. Ele apar sub licenta producătorului de piese aftermarket și nu sunt personalizate cu logo-ul producătorului de vehicule.
Sunt multe piese de schimb aftermarket care au aceeasi calitate ca și piesele OE sau OEM dar la un pret mult mai mic. In general piesele de schimb AfterMarket sunt cu 20-30% mai ieftine decât cele originale.
In general, clienții cumpără aceste piese in funcție de preferințele personale sau pe baza de recomandare. Unii cumpără piese aftermarket pentru că sunt mai ieftine.
Alții cumpără doar piese originale pentru că vor calitate și sunt dispuși să plătească în plus pentru asta. Chiar dacă în unele cazuri diferența de pret nu este justificată, faptul că piesa este OEM, le dă o oarecare siguranță.
Ideea că aceste piese sunt girate de către producătorul vehicolului, le oferă un plus de garanție. Din acest motiv clienții de acest tip nu vor cumpăra niciodată piese after market.
Pe de alta parte, la piesele aftermarket de la diferiti producători, se pot observa diferențe de calitate. Unii producători au piese de calitate asemanătoare cu a pieselor originale, alții au produse sub nivelul acestora.
Aceste piese chiar dacă respectă toți paramentri și se potrivesc la montaj si functionează foarte bine o anumită perioadă, totusi este posibil ca durata lor de viață să difere și să se strice mai repede.
Daca însă alegem un producator bun de piese aftermarket, putem beneficia de la el de piese de calitate și astfel să economisim destul de mult din bugetul firmei sau al familiei.
Prețul pieselor nu este neapărat un indicator bun în această categorie. Criteriile de alegere in cazul pieselor aftermarket trebuie să fie în funcție de calitatea acestora și nu neapărat în funcție de preț.
Cei care cumpără piese aftermarket, trebuie să fie cunoscători ai acestor produse. Doar așa piesele alese vor avea aceeași calitate pe care o au cele originale dar la un preț mai bun.