Ce sunt si cum functioneaza aparatele de aer comprimat

img
Home / Stiri si noutati auto / Ce sunt si cum functioneaza aparatele de aer comprimat

Aerul comprimat este o sursa de energie ieftina si usor de utilizat, avand in vedere ca materia prima este disponibila din abundenta in atmosfera, iar exploatarea sa nu presupune niciun fel de costuri.

Denumirea de „aer comprimat” vine de la procedeul prin care aerului cu presiune scazuta din atmosfera i se induce o presiune mult mai mare, pentru a putea fi folosit in diferite aplicatii. Ai ghicit, este vorba de comprimare, iar aceasta procedura se face cu un dispozitiv special denumit aparat de aer comprimat sau – mai simplu – compresor.

Ce sunt aparatele de aer comprimat

Dispozitivele de acest gen sunt folosite in prezent pe scara larga, incepand cu cele mai banale activitati pana la aplicatii de mare importanta in domeniul industrial, in constructii, in domeniul medical si multe altele.

Rolul aparatelor de aer comprimat este acela de a prelua aerul din atmosfera si a-l comprima cu ajutorul unui mecanism care difera in functie de tipul de compresor folosit. Indiferent de mecanism, rezultatul este acelasi, mai precis aducerea aerului la o presiune ridicata, spre a putea fi folosit ca sursa de energie pentru sculele pneumatice sau pentru diferite aplicatii.

Utilizarea acestei surse de energie nu ar fi posibila fara o serie de accesorii pentru aparatele de aer comprimat, precum mufe, racorduri, uleiuri, furtunuri si pistoale de aer comprimat.

Cum se obtine aerul comprimat

Principiul de functionare al unui compresor este foarte simplu si usor de inteles, chiar si de catre cei care nu au cunostinte aprofundate in domeniul fizicii.

Odata pus in functiune, compresorul aspira aerul la presiunea atmosferica inregistrata la momentul respectiv si il transfera intr-un spatiu de compresie. Aerul patrunde printr-o supapa care apoi se inchide etans, la fel si spatiul in care urmeaza sa aiba loc comprimarea.

Aceasta consta in micsorarea volumului aerului cu mijloace mecanice, cu ajutorul unui mecanism de compresie despre care vom vorbi putin mai tarziu. In acest mod, moleculele din componenta aerului se apropie si se misca mai rapid, generand o cantitate mare de energie. Aceasta energie confera presiune aerului, care este apoi evacuat printr-o supapa de refulare.

Procesul se repeta pe tot parcursul functionarii compresorului, astfel ca fluxul de aer refulat cu presiune este continuu, facand posibila utilizarea acestuia pentru punerea in miscare a sculelor pneumatice sau pentru alte aplicatii.

Care sunt principalele tipuri de compresoare

Spuneam ca mecanismele de comprimare a aerului difera in functie de tipul de compresor, iar acest detaliu constituie unul din principalele criterii de clasificare a acestor aparate. In functie de mecanismul de compresie, aparatele de aer comprimat se impart in mai multe categorii, dupa cum urmeaza:

Compresoarele cu piston

Sunt compresoarele folosite cel mai des, avand un mecanism de compresie simplu, dar foarte eficient. Aerul este introdus intr-un cilindru etans, unde este comprimat cu ajutorul unui piston. Cand presiunea ajunge la valoarea setata, aerul este evacuat prin supapa de refulare, iar procesul se repeta continuu, atat cat este pornit aparatul.

Compresoarele cu surub

Compresoarele cu surub sunt folosite preponderent in mediul industrial, avand un mecanism ceva mai sofisticat. Acesta este format din doua rotoare cu margini dintate dintre care unul este actionat de un sistem de rotatie.

Marginile dintate ale celor doua rotoare se intrepatrund si formeaza o linie continua de angrenaj de la supapa de aspirare la cea de refulare. In timp ce rotoarele se misca, aerul este prins intre spatiile dintre dintii de pe margini, care devin din ce in ce mai inguste, realizand astfel compresia.

Compresoarele SCROLL

Mai sunt denumite si compresoare cu spirala, datorita formei celor doua elemente ale mecanismului de compresie. Este vorba de doua piese spiralate concentrice – una fixa iar cealalta rotindu-se in interiorul sau. In acest mod, aerul aspirat este impins intre cele doua spirale si comprimat datorita miscarilor de rotatie.

Speram ca informatiile oferite de noi au reusit sa te lamureasca asupra utilitatii aparatelor de aer comprimat si a modului lor de functionare.

 

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *