Cat platesti RCA in 2020. Factori care influenteaza pretul politei

img
Home / Stiri si noutati auto / Cat platesti RCA in 2020. Factori care influenteaza pretul politei

In anul 2020, tarifele pentru o asigurare auto RCA se stabilesc in aceeasi maniera si dupa aceleasi criterii, precum si in anul anterior. Pretul platit pentru o polita de asigurare poate sa difere de la un sofer la altul. Cert este ca toate masinile ce se deplaseaza pe drumurile publice din Romania trebuie sa dispuna de o asigurare obligatorie de raspundere civila auto, care ii scuteste pe soferi de plata unor pagube produse in mod intentionat sau accidental cu masina. Soferii care nu detin o polita RCA se supun unor mari riscuri deoarece, pe langa amenda foarte mare pe care o risca, pot ramane si fara talonul masinii.

Ce factori influenteaza pretul RCA

In Romania, peste 15 societati de asigurare pot emite polite RCA, cu mentiunea ca tarifele difera de la o societate la alta, in functie de varsta soferului, de istoricul de daune, de localitatea sau judetul in care este inmatriculata masina. Cert este ca toti conducatorii auto si proprietarii de autoturisme pot face o verificare online pentru a incheia cel mai ieftin RCA.

Potrivit Romasig.ro, conducatorii auto care au varsta de 30 de ani si nu au experienta la volan, dar si cei care au provocat incidente in trecut, au cel mai mult de suferit. O asigurare pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica incadrata in valorile 1801-2000 ar putea ajunge la 3000 de lei pentru tinerii care nu au implinit varsta de 30 de ani.

Pretul pentru o asigurare auto este influentat de bonus-malus

Sistemul Bonus-Malus este cel in functie de care se stabileste reducerea de pret pentru cei care doresc sa incheie o asigurare RCA sau penalizarea soferului. Conducatorii auto pot beneficia de o reducere minima de 5% si maxima de 50%, dar pot fi si penalizati cu valori cuprinse intre 10 si 80%. In Romania, sistemul bonus-malus este utilizat de multa vreme, suferind modificari in anul 2017, in conditiile schimbarii intregului cadru legal al asigurarilor RCA.

In principiu, acest sistem permite conducatorilor auto care nu au provocat niciun fel de daune cu masina proprie in anul anterior sa beneficieze de reduceri de pret pentru polita RCA. Conducatorii auto care au creat evenimente rutiere cu un an inainte trebuie sa plateasca un pret mult mai mare pentru a achizitiona o asigurare RCA, in functie de numarul evenimentelor neplacute.

Conform Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara numarul 20 din 2017, bonusul maxim consta in reducerea cu pana la 50% din pretul politei RCA, iar penalizarea maxima inseamna majorarea pretului cu pana la 80%.

Site-ul ASF le ofera soferilor posibilitatea de a verifica modul in care se calculeaza o asigurare RCA, precum si statutul politei detinute, istoricul masinii pe care acestia doresc sa o achizitioneze in baza seriei caroseriei sau a numarului de inmatriculare.

Pentru a obtine o asigurare RCA ieftin de la Romasig, conducatorii auto trebuie sa fie mult mai atenti la comportamentul lor pe sosea, sa evite provocarea accidentelor sau incidentelor auto, astfel incat sa poata beneficia de acel bonus care le va aduce satisfactie financiara.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *