Incasarile din taxa auto au fost sub estimari

img
Home / Stiri si noutati auto / Incasarile din taxa auto au fost sub estimari

Incasarile din taxa auto au fost sub estimari

Statul va încasa în acest an circa 630 milioane lei din taxa auto, cu un miliard de lei sub estimari.
Încasarile statului din taxa de poluare pentru autovehicule vor fi de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai putin decât estima Guvernul ca va colecta în acest an, pe fondul scaderii drastice a numarului de înmatriculari auto.
Pentru acest an, Guvernul a proiectat încasari totale de 1,64 miliarde lei din taxa auto, dar a fost obligat ca, pe finalul anului, sa revizuiasca suma preconizata la 636,4 milioane lei.
Modificarile au fost operate prin rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli al Fondului pentru Mediu, unde sunt varsate sumele încasate din taxa auto.
Taxa auto a fost introdusa de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculata în functie de datele tehnice ale fiecarei masini în parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.
Pe fondul cresterii numarului de masini second-hand importate, Guvernul a decis, în luna decembrie 2008, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata începând cu 15 decembrie 2008, pâna la sfârsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pâna la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima data în România si în Uniunea Europeana.
Înmatricularile de autoturisme noi în România au scazut cu 60% în primele 11 luni, la 104.699 de unitati, iar cele de masini rulate cu 29%, la 256.173 vehicule.
Anul trecut, înregistrarile de autoturisme noi din România au scazut fata de 2007 cu 8,6%, la 285.500 de unitati, în timp ce pe segmentul masinilor rulate a fost înregistrata o crestere de aproape 150%, la un nivel record, de peste 300.000 de masini.
Piata auto locala ocupa locul al 14-lea în UE dupa înmatricularile de autoturisme noi din primele 10 luni, desi dupa numarul de locuitori România ocupa potia a saptea în blocul comunitar.
 
 
 

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *