Daimler si UNESCO recompenseaza finalistii Mondialogo Engineering Award
Daimler si UNESCO recompenseaza finalistii celei de a treia editii a competitiei Mondialogo Engineering Award
• 30 de propuneri de proiecte internationale de inginerie pentru reducerea saraciei, atenuarea schimbarilor climatice si promovarea dezvoltarii durabile au primit aur, argint si bronz la Stuttgart• Premiera pentru distinctia Mondialogo Community Award
Paris / Stuttgart – Luni seara, 9 noiembrie 2009, Daimler si UNESCO au decernat la Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart premiile Mondialogo Engineering celor 30 de echipe internationale de tineri ingineri. Aurul, argintul si bronzul au rasplatit propunerile de proiecte inovatoare ce abordeaza reducerea saraciei, promovarea dezvoltarii durabile, precum si atenuarea schimbarilor climatice.
Opt echipe de studenti ingineri din 14 tari au primit premiul I, Aurul, constând în 15.000 de euro. Argintul (10.000 de euro) a fost oferit unui numar de douasprezece echipe de ingineri studenti din 18 tari. Zece echipe de studenti din unsprezece tari au primit premiul III, Bronzul, în valoare de 5.000 de euro. Intentia este ca aceste fonduri sa fie folosite pentru a ajuta la initierea sau sustinerea implementarii proiectelor câstigatoare.
Pentru a doua oara, premiul Mondialogo Engineering Award Continuation în valoare de 10.000 de euro, pentru continurea activitatii proiectului premiat la editia precedenta Mondialogo Engineering Award, a fost înmânat unei echipe internationale de ingineri din Germania si Rwanda. Aceasta echipa a câstigat un premiu în 2007 pentru proiectarea si construirea unui pod low-cost peste un râu, iar distinctia de anul acesta este oferita pentru proiectul care consta în construirea celui de-al doilea pod. Membrii echipei au folosit premiul în bani pentru a finanta construirea unui al doilea pod în Rwanda si pentru a educa populatia locala sa mentina structura.
Editia din acest an a cunoscut o alta premiera odata cu distinctia Mondialogo Community Award înmânata de catre un pilot de Formula 1, Lewis Hamilton. Vizitatorii portalul www.mondialogo.org au ales câstigatorul acestui premiu public – o echipa internationala formata din studenti din Peru, Italia si Guineea-Bissau. Maestrul de Ceremonii al evenimentului a fost crainicul postului de televiziune Al Jazeera, Stephen Cole.
Dintre lucrarile depuse au fost selectati finalistii si câstigatorii de catre un juriu international format din ingineri cunoscuti din întreaga lume. Criteriile cheie ale selectiei si evaluarii au fost reprezentate de creativitatea propunerii, calitatea, cantitatea si fezabilitate în abordarea United Nations Millennium Development Goals si de gradul de comunicare si cooperare al studentilor din echipele internationale. Intensitatea comunicarii si schimburilor de informatii tehnice dintre inginerii studenti au jucat un rol crucial în decizia juriului.
Aproximativ o treime din membrii echipelor finaliste din 28 de tari este reprezentata de femei – cu mult peste media de 10-15% de studenti ingineri femei din majoritatea tarilor.
Fiecare echipa a fost formata din grupuri de studenti de la doua universitati tehnice sau colegii, cu un grup care provine dintr-o tara în curs de dezvoltare, iar celalalt dintr-un stat industrializat. Echipele au avut la dispozitie sase luni în care sa conceapa strategii cu un avantaj practic direct pentru populatia unei tari în curs de dezvoltare. Obiectivele principale ale competitiei Mondialogo Engineering Award sunt protectia mediului, combaterea saraciei si dezvoltarea durabila.
Alaturi de competitia Mondialogo Engineering Award, parteneriatul Mondialogo lansat de Daimler si UNESCO, este format si din competitia Mondialogo School Contest si un portal de internet în cinci limbi. Scopul este acela de a încuraja dialogul dintre tinerii de origini diferite care lucreaza împreuna peste continente la un proiect comun. Aceasta cooperare este destinata promovarii întelegerii, tolerantei, prieteniei dintre oameni ce provin din diferite medii culturale, religioase si lingvistice.