Opel Grandland 2024: varul lui Peugeot e-3008 devine electric si merge din ce in ce mai bine
Rezumat:
In cadrul grupului Stellantis, nu toate marcile sunt hotarate sa isi prezinte noile produse in acelasi timp. In timp ce multa lume a urcat deja la volanul noului Peugeot e-3008, Opel nu va ridica oficial cortina noului Grandland decat la sfarsitul lunii aprilie. Varul tehnic direct al SUV-ului Lion, Grandland se bazeaza, de asemenea, pe platforma STLA Medium, care poate gazdui o baterie cu o capacitate maxima de 98 kWh pentru o autonomie maxima de 700 km.
„Inca un mare SUV electric”, vor gandi, fara indoiala, unii. Suntem constienti ca unii considera o erezie sa oferi un vehicul atat de mare intr-o versiune 100% electrica. Prea mari, prea grele si nu suficient de aerodinamice pentru a nu fi niste masini care consuma multa benzina… toate aceste lucruri sunt in general adevarate pe sosea, dar este un fapt ca aceste modele exista si sunt folosite cu un scop, iar de multe ori chiar… Sunt populare! Pentru compania din Rüsselsheim, „Noul Grandland reprezinta o etapa importanta pentru Opel. Odata cu acesta, toate modelele Opel din gama sunt acum disponibile intr-o versiune 100% electrica.
Un Grandland inspirat de conceptul Opel Experimental
Asa cum se intampla la majoritatea producatorilor, Opel produce un vehicul de serie pe care il descrie ca fiind inspirat in mare masura de un concept auto intern. Grandland isi datoreaza originile conceptului Opel Experimental – ilustrat mai jos alaturi de noul SUV – de la care preia elemente stilistice si tehnice.
Exista asemanari in grila frontala, in special in designul barei de protectie, in banda neagra lata si in liniile umerilor, dar aspectul conceptului aminteste mai mult de un coupé sport, care nu este chiar atat de apropiat de SUV.
Cu toate acestea, datorita conceptului Experimental – si a schimbarii legislatiei in acest sens – Grandland este acum primul dintre modelele marcii care beneficiaza de logo-ul retroiluminat, denumit „Electrified Blitz”.
Fanii marcii vor recunoaste, de asemenea, liniile orizontale si verticale care traverseaza grila, cunoscute sub numele de Opel Compass. Linia orizontala este reprezentata de banda luminoasa care se termina de o parte si de alta a grilei cu farurile LED. Pe verticala, prin linia proeminenta a capotei, care se continua in partea din spate a SUV-ului, materializata de cea de-a treia lumina de frana.
Dar, mai presus de toate, fata lata a lui Grandland este imbracata in noua interpretare a modelului Opel Vizor, redenumit „Vizor 3D” datorita efectului de adancime creat de mixul de design al luminilor fata si spate.
Sa incheiem prezentarea partii frontale cu acest mic detaliu de pe partea inferioara a grilei radiatorului, unde simbolurile + si – evoca ionii pozitivi si negativi ai acestei generatii electrificate. Desi Opel se concentreaza pe versiunea 100% electrica, acest nou Grandland va fi oferit si intr-o versiune hibrida de 48 de volti, precum si intr-o versiune plug-in hybrid, asa cum a fost deja cazul generatiei anterioare. Cu toate acestea, nu se stie nimic despre aceste din urma modele, iar singurele detalii oferite de Opel se refera la versiunea PHEV, despre care stim ca va fi echipata pentru a oferi o autonomie electrica de pana la 85 km.
Grandland vrea sa fie un SUV (mai) statutar (din nou)
Aceasta versiune 2024 a lui Grandland profita de trecerea la energia electrica pentru a castiga cativa centimetri in plus, ceea ce, din nou, s-ar putea sa nu multumeasca pe toata lumea. In orice caz, Opel subliniaza ca SUV-ul sau de segment C a castigat 173 mm in lungime, 19 mm in inaltime si 64 mm in latime, ceea ce face ca dimensiunile sale sa ajunga la 4,65 m in lungime, 1,90 m in latime (fara indoiala, fara oglinzi) si 1,66 m in inaltime.