carvertical VIN

Calcai si varf

Home / Expression/ Calcai si varf
/
/
266 Views

Definitie: Calcai si varf este denumirea folosita pentru tehnica folosita de soferi atunci cand doresc sa treaca intr-o viteza inferioara in timpul franarii. Aceasta tehnica are particularitatea ca necesita apasarea concomitenta a tuturor celor trei pedale prezente intr-o masina cu transmisie manuala.

Pentru a realiza aceasta tehnica, soferul trebuie sa apese cu aceleasi picior si frana si accelaratia, pe care o impulsioneaza usor pentru a mari rotatia pe minut.

Tehnica calcai varf se refera la apasarea ambreiajului cu piciorul stang, franei cu varful piciorului drept si acceleratiei cu lateralul sau calciul piciorului drept. Este una dintre cele mai complicate tehnici pentru un sofer, pasi fiind foarte important de urmat exact: se calca frana cu piciorul drept, ambreiajul cu piciorul stang si se trece intr-o viteza neutra. In timp ce frana este in continuare calcata se accelereaza scurt pentru a tura motorul. Se trece in viteza inferioara, se da drumul la ambreiaj si apoi se ridica piciorul de pe pedala de frana. Scopul acestei tehnici este asigurarea unei durate de viata cat mai lungi pentru transmisie.

Vezi toate definitiile din dictionar

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)