carvertical VIN

Utilizarea lanturilor sau a huselor antiderapante in conditii de iarna

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Utilizarea lanturilor sau a huselor antiderapante in conditii de iarna

Daca se doreste sa se faca o calatorie lunga pe timp de iarna este obligatoriu ca in portbagajul masinii sa se afle o pereche de lanturi sau de huse antiderapante pentru anvelope.

Acestea pot ajuta soferul sa iasa din situatii neplacute, iar in unele tari din Europa sunt chiar obligatorii daca se circula pe drumuri acoperite de gheata sau zapada.

Folosirea lanturilor pentru zapada nu trebuie sa afecteze in nici un fel caroseria, directia sau suspensia masinii, dar cu toate acestea, daca anvelopele originale au fost inlocuite cu unele mai mari este posibil ca lanturile sa loveasca partile masinii specificate mai sus. In acest caz, lanturile nu vor mai fi montate sau se vor inlocui anvelopele cu cele recomandate de catre producator si abia apoi se vor monta lanturile.

La cumpararea anvelopelor de iarna pentru masina, trebuie sa se tina cont ca acestea sa permita si montarea lanturilor, in mod special daca se doreste calatoria in afara granitelor tarii unde este posibil ca lanturile sa fie obligatorii pe anumite sectoare de drum.

lanturi antiderapante

Folosirea lanturilor sau a huselor antiderapante

Utilizarea lanturilor sau a huselor antiderapante se face numai in conditii de iarna, in care drumul este acoperit cu zapada sau gheata, in caz contrar exista riscul de a deteriora anvelopele, sistemul de directie sau chiar articulatia masinii. Atat lanturile cat si husele se dau jos de pe anvelope imediat ce se intra pe un drum dezapezit. Folosirea huselor antiderapante ofera o aderenta mai buna in conditii de drum acoperit dar nu sunt o alternativa pentru lanturi, acestea fiind obligatorii acolo unde este semnalizat acest lucru.

Este indicat a se exersa montarea lanturilor sau a huselor inainte de a pleca la drum sau chiar inainte de sosirea sezonului rece daca acestea nu au fost montate niciodata. Montarea acestora in conditii de ger si viscol, atunci cand roata este plina de zapada sau cu mainile ude si inghetate nu este cel mai bun moment sa se invete cum se folosesc aceste accesorii antiderapante.

Unele tipuri de lanturi necesita oprirea dupa parcurgerea unei anumite distante pentru a fi ajustate pe roata, acest aspect fiind specificat in instructiunile de folosire.

Cate roti trebuie sa fie echipate cu lanturi sau huse antiderapante

O pereche de lanturi sau huse antiderapante sunt suficiente pentru masinile cu tractiune pe o singura osie, dar daca este posibil se poate folosi inca o pereche pentru celelalte roti. Acestea vor asigura aderenta sporita.

In cazul autovehiculelor 4×4, se recomanda folosirea lanturilor sau a huselor antiderapante pe toate rotile.

Cum se adapteaza stilul de condus cand sunt montate lanturile sau husele antiderapante

Odata lanturile sau husele montate, viteza maxima cu care trebuie sa se circule este de 60 km/h, adaptata in functie de conditiile de trafic. Chiar si cu aceste dispozitive antiderapante montate nu trebuie sa accelereze sau sa se franeze brusc, exceptand cazurile de urgenta, astfel de manevre putand rupe lanturile sau husele.

In cazul masinilor echipate cu sisteme de control al tractiunii, antiderapajului, etc, de genul TCS, ESP, EDS, acestea trebuie oprite odata ce lanturile sau husele au fost montate.

Plecarea de pe loc trebuie sa se faca incet si fara ca roata sa se invarta in gol, iar la fiecare demontare a lanturilor trebuie sa se verifice integritatea acestora. Lanturile rupte sau deteriorate trebuie inlocuite cu unele noi pentru a nu produce pagube masinii sau anvelopelor.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *