Top 5 gadget-uri utile soferilor incepatori

img
Home / Top auto 2019 / Top 5 gadget-uri utile soferilor incepatori
/
1196 Views

Masina a devenit pentru multi indispensabila in activitatea cotidiana. Mai mult decat un mijloc de transport, autoturismele personale devin adevarate centre de control din care soferii isi pot coordona activitatile chiar si atunci cand se afla pe drum intre doua destinatii importante.

Dotate cu navigatie auto pentru a ajunge din punctul A in punctul B fara probleme, echipate cu car kit pentru a integra functiile telefonului mobil fara riscul pe care il reprezinta folosirea acestuia in timpul condusului si cu diverse functii suplimentare de siguranta instalate precum parktronicul si camera de bord, autoturismele moderne sunt mai eficiente ca oricand.

Pentru a echipa masina cu minimul de gadget-uri absolute esentiale soferului modern (incepator sau nu) nu trebuie o investitie fabuloasa. Majoritatea gadget-urilor din lista sunt disponibile pe piata din Romania la sume accesibile, iar odata ce acestea sunt instalate pe masina, investitia se dovedeste clar una inspirata.

navigatie-auto1. Navigatie auto

Au apus de mult vremurile in care un drum cu masina intr-o zona necunoscuta insemna desfasurarea unor harti kilometrice si situatii tensionate intre sofer si „copilot”. Pentru soferii care plecau la drum singuri, varianta hartii clasice era si mai dificila pentru ca implica numeroase opriri si mult timp pierdut. GPS-ul, tehnologie dezvoltata initial pentru armata a intrat incet dar sigur pe piata auto in ultima decada pana in punctul in care in prezent, aproape nici un sofer nu se mai incumeta sa plece la drum lung fara sistemul de navigatie auto.

Cei interesati au de ales intre mai multe tipuri de navigatie:

 • Navigatia auto on board, integrata;
 • Sisteme de navigatie portabile;
 • Aplicatii GPS pe telefoanele mobile.

Fiecare dintre cele trei categorii are avantajele si dezavantajele sale insa in prezent consensul este ca sistemele de navigatie auto dedicate sunt cele mai practice. Cu preturi destul de accesibile, sub cele necesare pentru instalarea unui sistem de navigatie integrat, sistemele portabile pot fi folosite de la o masina la alta si chiar in modul pietonal. In plus, spre deosebire de aplicatiile GPS de pe smartphone, un sistem de navigatie dedicat nu are nevoie de conexiune la internet.

car-kit2. Car Kit

Vorbitul la telefon in timpul condusului nu este doar periculos ci si amendat contraventional conform codului rutier in vigoare. Car kit-urile sunt concepute pentru a rezolva problema celor care nu isi permit sa isi ignore telefonul pentru cele 30-40 minute petrecute in trafic. Conectate la telefonul mobil prin bluetooth, aceste gadgeturi permit soferului sa raspunda, sa preia si sa faca apeluri prin comanda vocala fara a se atinge macar de telefonul mobil. Car kit-urile moderne se conecteaza la linia audio a masinii si au o calitate a sunetului de inalta fidelitate fiind compatibile cu aproape orice smartphone echipat cu bluetooth.

De obicei, intr-un car kit sunt incluse:

 • Unitate de control;
 • Un microfon;
 • Cablu de alimentare;
 • Tastatura.

parktronic3. Parktronic

Parktronic este denumirea preluata de la sistemul propriu al uzinei Mercedes pentru sistemul de asistenta la parcare. Senzorii de parcare sunt secretul unei parcari cu spatele perfecte de fiecare data. Odata echipata masina cu astfel de senzori va veti intreba de ce ati condus vreodata fara ei.

Acest sistem este extrem de util soferilor incepatori, dar trebuie eliminata preconceptia ca sistemul de asistenta la parcare este conceput strict pentru acestia – nimic mai fals. Orice sofer poate aprecia numeroasele avantaje pe care instalarea relativ putin costisitoare a acestui tip de senzori le ofera.

Tipurile de sisteme de asistenta la parcare difera in functie de preferintele soferului. Masina poate fi echipata atat cu sisteme simple, cu un senzor care emite un semnal sonor atunci cand masina se apropie de un obiect sau pot fi echipate inclusiv cu camere pentru a arata soferului exact ce se afla in spate.

incarcator-auto4. Incarcator auto

Pentru siguranta soferilor si a pasagerilor se recomanda ca acestia sa nu plece niciodata la drum fara a avea bateria telefonului complet incarcata. Incarcatorul auto elimina problema telefoanelor care nu au fost lasate din timp la incarcat inainte de plecare si ofera o solutie eficienta soferului care petrec mult timp in spatele volanului, avand nevoie in acelasi timp sa fie in permanenta legatura cu contactele din adresa telefonului.

Incarcatorul auto se conecteaza la priza autoturismului si poate fi folosit cu aproape orice gadget – sistem de navigatie, smartphone, tableta, aparat digital etc. Pretul unui astfel de incarcator porneste de la doar cateva zeci de lei.

camere-auto5. Camera auto

In Rusia, camerele auto de bord sunt obligatorii pentru orice sofer care doreste sa incheie o asigurare. Modelul rusesc a aratat cat de eficiente sunt aceste gadget-uri – in doar cativa ani, numarul de accidente si incercari de fraudare a inceput sa scada.

Desi in Romania nu exista inca nici un fel de obligativitate in vedere instalarii unei camere auto de bord, practicabilitatea acesteia este de necontestat. Avand autoturismul dotat cu o astfel de camera care inregistreaza fiecare drum efectuat, se pot evita situatiile neplacute in care se intampla accidente si sunt aduse acuzatii pe nedrept.

Camerele pot captura si situatiile in care politia rutiera opreste soferii abuziv, cele in care tensiunea dintre doi soferi degenereaza in violenta si vatamari corporale, dar si cele in care comportamentul haotic al pietonilor cauzeaza accidente.

Pretul unei camere auto porneste de la 150 de lei si poate ajunge la cateva sute de lei in functie de performante, memorie si rezolutie.

Acest dispozitiv ajuta capturarea oricand si in orice imprejurare momentele mai amuzante din trafic, dar, cel mai important lucru, ajuta la inregistrarea incidentelor serioase si foloseste pe post de martor important in cazul unui accident auto.

Acest gadget electronic poate fi un accesoriu indispensabil soferilor incepatori, dar mai ales celor ce conduc mult, fiind o masura de siguranta in cazul nedorit al unui incident in trafic. El se poate comanda de aici.

Este foarte important de stiut, atunci cand se calatoreste in afara tarii, ca sunt tari a caror legislatie nu permite utilizarea camerelor auto, din motive de protectie a persoanelor, iar amenzile in acest caz sunt foarte mari.

Lucruri care trebuie luate in seama in cazul achizitionarii unui asemenea produs:

 • Este importanta alegerea unei camere cu o calitate buna a imaginii si o rezolutie cat mai mare.
 • Modul de montaj pe parbriz trebuie sa fie facil
 • Unghiul de captare a imaginii trebuie sa fie cat mai larg (120-150 grade).
 • Daca masina este condusa noaptea, trebuie aleasa o camera cu „nightvision”.
 • Este de preferat alegerea unei camere cat mai mici, mai compacte, pentru a nu obtura vederea in timpul sofatului.

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *