drpciv

Ti-e frica de traseu? N-ai de ce!

Perioada de asteptare dintre examenul practic si cel teoretic e de-a dreptul covarsitoare. Daca sala nu este motiv de emotii pentru cei mai multi, dat fiind faptul ca o parte dintre intrebarile date la examen sunt publice pe Internet, simplul gand la faptul ca politistul va sta in dreapta timp de 10-30 de minute e nascator de transpiratii si de emotii extreme de puternice.

Culmea, statisticile arata ca cei mai multi cursanti (iar asta se aplica pentru toate tipurile de examen, nu doar pentru cel auto) se ingrijoreaza cel mai mult pentru lucrurile care nu se vor intampla niciodata in timpul examenului. Mai mult, noaptea de dinaintea probei practice e crunta pentru cei mai emotivi, pentru ca deseori se blocheaza psihic si au impresia ca au uitat tot ce au invatat pentru examenul auto.

Adevarul e ca nu aveti motive de ingrijorare! Pentru a trece cu brio examenul practic auto nu e necesar de foarte mult efort, ci mai degraba de rationalitate si un pic de prezenta de spirit.

Nici un examinator nu intentioneaza sa-i pice pe participantii la examen

Cei care sustin contrariul sunt fie persoane care nu au invatat, fie persoane extrem de emotive, care si-au pierdut controlul atunci cand politistul le-a adresat o simpla recomandare. Examinatorul vrea doar sa vada ca participantii la examen stiu regulile de baza si mai ales cum sa le aplice in trafic, ca semnalizeaza atunci cand este cazul si ca sunt suficienti de siguri pe sine cat sa conduca in siguranta fara sa creeze ambuteiaje. In ciuda miturilor, multi examinatori vor trece cu vederea greselile minore si in niciun caz nu vor cere altceva decat ceea ce s-a invatat la scoala de soferi.

Ce trebuie sa faceti inainte de pornire? Dupa ce politistul v-a dat OK-ul pentru inceperea mersului, reglati scaunul, reglati oglinzile si apoi puneti-va centura. Chiar daca pare ca nu se uita la voi, examinatorii vor sti daca v-ati asigurat sau nu. De asemenea, nu uitati sa semnalizati!

In timpul condusului

Multa lume pica examenul tocmai din cauza ca se lasa prada emotiilor. Se gandesc la cum o sa tipe politistul la ei daca li se va opri motorul, ce le vor spune parintilor si colegilor, asta in timp ce ar trebui sa fie concentrati la drum. Adevarul e ca nu e nici o problema in cazul in care se opreste motorul, chiar de mai multe ori. Daca, printr-o coincidenta nefericita masina nu raspunde la comenzi, comunicati asta examinatorului, tocmai pentru a-i arata ca sunteti responsabili si ca stiti sa conduceti in siguranta.

Nu depasiti viteza de 30-40 km/h. Daca politistul va cere sa executati o manevra ilegala, spuneti-i simplu: “Cu permisiunea dumneavoastra” sau pur si simplu spuneti-i ca nu aveti voie sa efectuati manevra respectiva, ea fiind ilegala.

La trecerile pentru pietoni trebuie sa reduceti viteza, chiar daca nu este nimeni prezent. 30 km/h in oras si 50 km/h sunt limitele maxime de viteza cu care puteti trece in mod legal peste trecerile de pietoni. Nu uitati sa acordati prioritate pietonilor care doresc sa traverseze strada, mai ales daca se afla pe sensul vostru de mers. Daca persoana aflata in dreptul trecerii e nehotarata sau nu sunteti sigur de intentiile ei, opriti masina.

Indicatoarele rutiere

Neaparat trebuie respectate aceste indicatoare rutiere. La intalnirea indicatorului “STOP” opriti masina, cedati trecerea atunci cand trebuie si neaparat respectati culoarea semafoarelor. Daca culoarea verde a semaforului e pe cale sa se schimbe in galben/rosu, in nici un caz nu trebuie sa fortati trecerea. Nu uitati ca nu va grabiti nicaieri, scopul vostru fiind acela de a obtine permisul auto.

Parcarea si manevrele dificile

Politistul nu va va pica daca parcarea laterala nu va iese perfect, dar numai cu conditia ca regulile de baza ale manevrei sa fie respectate. Intoarcerea in 3 miscari e obligatoriu de stiut, motiv pentru care va recomandam sa puneti accent pe aceasta manevra in orele pregatitoare pentru acest examen. Neexecutarea ei in mod corect poate aduce o depunctare destul de mare, dar asta nu implica neaparat picarea examenului.

Ti-a crescut putin increderea in tine citind acest articol? Comenteaza mai jos!

Comentarii

 1. By MOTIVATUL

 2. By Stefan

 3. By Elev picat

 4. By Andrei

 5. By Andrei

 6. By iulia

 7. By stanley

 8. By marius

 9. By Oarecare

 10. By Andy

 11. By Calin

 12. By alex

 13. By UnSoferDeTIR

 14. By stapanu'

 15. By Andrei

 16. By elev 1

 17. By Andreea

 18. By adi

 19. By Nicu

 20. By maria88

 21. By florin

 22. By Teodora

 23. By mary

 24. By Marian

 25. By ....

 26. By Marius

 27. By Bibi

 28. By Dan

 29. By maria

 30. By Raluca

 31. By Alex

 32. By alex

 33. By Stefan

 34. By ODtests

 35. By Geanina

 36. By Alexandra

 37. By Daniel-Andrei

 38. By S

 39. By Moşu

 40. By cristian

 41. By Daniela

 42. By Doar eu

 43. By X-ulescu

 44. By Silviu

 45. By Ale

 46. By IonelaD

 47. By stefania

 48. By Mihai Vlada

 49. By maculet

 50. By Alexandra

 51. By Cristina

 52. By Mia

 53. By Ana

 54. By Florin Toth

 55. By Catalin

 56. By Florin Toth

 57. By Marius

 58. By Razvan

 59. By Darius

 60. By Florin Toth

 61. By anonim temeinic

 62. By Marwan

 63. By Un amarat

 64. By CiP

 65. By FlorinV

 66. By Florin Toth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toate drepturile rezervate © www.ODAT.ro - Chestionare auto DRPCIV