Taxa pentru autostrada va fi introdusa in 2017

img
Home / Stiri despre permisul auto / Taxa pentru autostrada va fi introdusa in 2017

Soferii care vor circula pe autostrazile A1 si A2 vor avea obligatia sa plateasca o taxa de autostrada de minim 1.75 euro pentru fiecare 100 de kilometri parcursi.

Potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – CNADNR costurile de intretinere pentru A1 si A2 vor fi suportate din taxa de autostrada.

Nemultumirile soferilor care circula pe drumurile publice sunt in continua crestere dupa introducerea taxei de rovinieta si supra acciza la carburanti de 7 eurocenti pe litru, la acestea adaugandu-se acum si taxa pentru autostrada.

Masura de a introduce taxa de 7 eurocenti pe litru a fost implementata in aprilie 2014 si a avut ca efect cresterea pretului carburantilor cu aproximativ 42 de bani.

Din aceste fonduri ar fi trebuit sa se suporte costurile pentru construirea autostrazilor, insa Ministrul Finantelor – Ioana Petrescu a dat de inteles ca taxele percepute ar putea fi folosite si pentru cheltuieli sociale.

taxa de autostrada

Ministerul Finantelor a declarat o colectare de aproximativ 2.8 miliarde de lei in primul an de supra acciza. Din roviniete CNADNR se obtin anual circa 250 de milioane de euro.

Autostrada A1 Bucuresti-Pitesti – prima autostrada din Romania pentru care se va aplica taxa

Dupa aplicarea taxei pentru A1 va urma autostrada Bucuresti-Constanta. Conform surselor din Ministerul Transporturilor taxa de autostrada se va introduce dupa ce se vor efectua o serie de reparatii capitale.

Costurile estimate pentru lucrarile de intretinere pentru cele doua autostrazi se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro si fac parte dintr-un proiect de concesiune care include si constructia centurii de sud a capitalei.

In tratatul de aderare la Uniunea Europeana este prevazut ca rovinieta poate fi pastrata doar pana la taxarea autostrazilor, insa CNADNR doreste ca banii stransi din taxa de autostrada sa fie folositi pentru intretinerea acestora, ca urmare, pentru modernizarea si intretinerea retelei de drumuri nationale fiind nevoie de noi fonduri. Comisia Europeana trebuie sa hotarasca daca soferii romani vor fi platitori sau nu de rovinieta, supra acciza pe combustibil si taxa de autostrada.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *