carvertical VIN

Statistici privind alcoolul la volan si sfaturi utile pentru soferii incepatori

img
Home / Stiri despre permisul auto / Statistici privind alcoolul la volan si sfaturi utile pentru soferii incepatori

Accidentele mortale din Romania prezinta statistici sumbre, mai ales in conditiile in care majoritatea sunt provocate de teribilism si de consum de alcool. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape 18% dintre accidentele mortale sunt cauzate de consumul de alcool, ceea ce situeaza Romania pe locul 9 in Europa si pe locul 29 in lume.

O informare mai buna si o cunoastere corecta a legislatiei ar putea sa imbunatateasca foarte mult calitatea traficului rutier si sa faca soferii incepatori sa constientizeze pericolele, inainte de a sufla intr-un alcool tester al filtrelor de politie.

Legislatia privind alcoolul. Cat se poate bea la volan?

alcoolul la volan

In principiu, cel mai bine este sa se evite consumul de alcool, insa daca se consuma, este indicat sa se masoare gradul de alcoolemie cu un tester alcool si sa se cunoasca foarte bine legislatia. Printre regulile ce trebuie sa fie retinute se numara urmatoarele:

 • Concentratia de alcool de pana la 0.2 grame/litru sau 0.15 grame pe litru in aerul respirat nu este sanctionata de lege.
 • Daca aceasta concentratie este depasita insa, contraventiile sunt destul de mari: 0.2 – 0.5 grame pe litru sau 0.15-0.25mg/litru in aerul respirat – sanctiune cu suspendarea permisului de pana la 6 luni si contraventie, iar ceea ce depaseste aceste valori poate atrage suspendarea permisului de pana la 180 de zile si chiar cu inchisoarea e pa na la 5 ani.

Ideea de a putea bea, pentru simplul fapt ca se accepta o concentratie de alcool de pana la 0.2 g/litru, este mai mult o capcana, deoarece, chiar daca nu exista pedepse legale, viteza de reactie poate sa scada iar rezultatele pot fi dezastruoase.

In cat timp iese alcoolul din sange

Daca in urma consumului de alcool se constata prin intermediul unui alcooltester ca exista o concentratie mult prea mare de alcool in sange, este bine sa se cunoasca o serie de reguli si timpul necesar corpului pentru a elimina alcoolul.

Astfel, o bere de 500 ml, cu 5% alcool, va fi eliminata din sange in aproximativ doua ore, in cazul in care consumul a avut loc pe o perioade e minim o ora. Daca berea este bauta mai repede, eliminarea alcoolului se face mult mai greu, timpul putand sa ajunga la peste 6 ore.

250 de mililitri de vin vor fi eliminati complet in aproximativ 2 ore si 15 minute, cu aceeasi conditie, sa nu fie consumati mai repede de 30 de minute.

Chiar si bauturile spirtoase sunt eliminate destul de repede daca nu sunt consumate in cantitati foarte mari. Astfel, 50 ml de alcool cu concentratie de pana la 40% sunt eliminati intr-o ora si jumatate.

Sfaturi utile!

Soferii care obisnuiesc sa consume alcool trebuie sa tina cont de o serie de sfaturi:

 • Sa nu consume mult alcool;
 • Sa il savureze, consumandu-l pe o perioada cat mai lunga de timp;
 • Sa aiba mereu la indemana un alcooltest (este destul de ieftin pe comenzi.ro);

Sa astepte cel putin o ora sau doua inainte de a pleca la drum.

  Aboneaza-te la Newsletter

  Nume (necesar)

  Email (necesar)

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *