Statistici privind alcoolul la volan. Cate accidente sunt produse in Romania si cat de bine ajuta codul rutier?
Conform studiilor medicale, absolut orice cantitate de alcool poate sa duca la afectarea abilitatii de a conduce. Acest lucru a fost stabilit in urma unei analize a 570 000 de accidente soldate cu victime.
Cu toate astea, atat in Romania cat si in strainatate exista numerosi soferi care pleaca la drum dupa ce au baut. Din pacate, chiar si in conditiile in care numarul de accidente este unul extrem de mare, putini sunt cei care constientizeaza riscurile. Tocmai de aceea, vom incerca sa evidentiem o serie de statistici si de informatii legate de consumul de alcool la volan.
Ce efect are alcoolul asupra corpului?
O concentratie de 0.01% de alcool in sange pare a fi o concentratie sigura, insa cu toate astea, soferii care o ating risca cu 46% mai mult decat ceilalti sa provoace un accident. O astfel de concentratie se obtine dupa consumul a 150 de mililitri de bere.
Concentratia de 0.02%, care inseamna doua bauturi alcoolice, genereaza riscuri mult mai mari, scazand functiile vizuale si abilitatea de a face doua lucruri in acelasi timp.
Concentratia de peste 0.05% poate sa duca la probleme e judecata, la vigilenta scazuta si la o multime de alte probleme.
Practic, cu cat alcoolul din sange are o concentratie mai mare, cu atat pot aparea probleme mai grave, conturate prin:
- Deficiente de vedere si incetinirea reflexelor;
- Concentrare mult mai mica asupra detaliilor;
- Stare de somnolenta si dificultati in desfasurarea activitatilor uzuale.
Ce spune legea despre cei care consuma alcool la volan?
Conform legislatiei din Romania, cei care au o imbibatie e alcool intre 0.2 si 0.5 grame/l alcool pur in sange sau intre 0.15 si 0.25 mg/l alcool pur in aerul expirat, in urma masuratorii cu un alcooltest, vor primi amenda si intre 21 si 50 de puncte, alaturi de suspendarea permisului pentru 6 luni. Daca imbibatia de alcool este de peste 0.5 grame/litrul de alcool pur in sange, fapta se pedepseste cu inchisoare intre 1 si 5 ani.
Din pacate, legea nu descurajeaza continutul mai mic de alcool, ceea ce poate sa duca la riscuri serioase.
Soferii pot sa evite alcoolemia din sange chiar daca au consumat alcool
Dupa o perioada, alcoolul din sange incepe sa se evapore, asadar atata vreme cat a trecut suficient timp de la ultima bautura alcoolica consumata, este posibil sofatul. Pentru un control cat mai bun este necesar un alcooltester. Cei e la comenzi.ro recomanda un alcooltest cat mai exact, care sa elimine orice tip de riscuri.
In cazul in care se consuma alcool, atentia in timpul sofatului trebuie sa fie mult mai mare decat in mod normal. Conform statisticilor, Romania este pe locul 9 in Europa si pe locul 29 in lume in ceea ce priveste decesele din accidentele de circulatie survenite in urma consumului de alcool, asadar cea mai buna solutie este sa se evite de tot acest consum.