carvertical VIN

Soferii care sufera de tulburari ale somnului ar putea ramane fara permis

img
Home / Stiri despre permisul auto / Soferii care sufera de tulburari ale somnului ar putea ramane fara permis
/
/
1714 Views

Apneea, o boala de tulburare a somnului va fi luata in considerare atunci cand se emit sau se reinnoiesc permisele de conducere incepand cu finalul anului acesta. Soferii sau doritorii de permis care sunt diagnosticati cu aceasta problema ar putea pierde dreptul de a conduce pe drumurile publice, conform noii directive a Uniunii Europene.

Noua regula apare in urma unor statistici ingrijoratoare care arata ca sindromul apneic, care ingreuneaza somnul si cauzeaza somnolenta in timpul zilei, are un grad de risc rutier de 3.7%, aproape dublu fata de cel al consumului de alcool.

Directiva 2014/85 EU, greu de aplicat in Romania

Conform directivei din 1 iulie 2014 a Comisiei europene, permisele de conducere nu vor mai putea fi eliberate sau reinnoite fara un aviz medical care sa certifice faptul ca persoana in cauza nu sufera de apnee in somn de tip obstructiv.

apnee

Aceasta afectiune cauzeaza stari de somnolenta in timpul zilei si este considerata vinovata pentru cele mai multe cazuri de soferi adormiti la volan. Documentul oficial specifica faptul ca toti candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv trebuie sa se supuna unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat de medicul specialist, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului.

Astfel ar putea obtine permisul doar cei care pot demonstra ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, prin tratament medicamentos adecvat. Cu toate ca intentia din spatele acestei directive este lesne de inteles si chiar binevenita, in Romania legea va fi aproape imposibil de aplicat din mai multe motive:

  • Romania nu dispune de cabinete specializate si de aparatura pentru depistarea sindromului apneic;
  • Casa de Asigurari nu deconteaza aceste tratamente;
  • Medicii din Romania sunt obligati prin legislatie la confidentialitate in ceea ce priveste diagnosticarea si tratarea pacientilor.

Ce este sindromul de apnee in somn

Sindromul de apnee in somn – SAS, este o problema cu care se confrunta multe persoane fara ca macar sa stie. Aceasta tulburare a somnului este un ansamblu al simptomelor de:

  • Oprire temporara a fluxului respirator;
  • Diminuare a fluxului respirator.

Aceste doua simptome care apar in timpul somnului sunt caracterizate prin obstructia cailor aeriene extratoracice si poate fi confundat cu sforaitul. Atentie insa, sforaitul si apneea sunt doua probleme diferite. In cazurile de apnee, fluxul de aer este redus cu peste 49% in nas si gura pe o durata de peste 10 secunde. In cazul sforaitului obstructiv, fluxul scade cu mai putin de 49%, pe perioade mai scurte.

Cel mai clar simptom al acestei probleme de sanatate este somnolenta.

Pentru a ajuta la diagnosticarea apneei, Societatea Romana de Pneumologie impreuna cu Philips Respironics si M2000 Multimedia Systems a lansat o aplicatie gratuita pentru smartphone Help! Snoring. Aceasta aplicatie ajuta utilizatorii sa descopere daca sufera de un caz obisnuit de sforait sau de apnee, raspunzand la o serie de intrebari.

Cum se trateaza apneea?

In Romania aceasta afectiune este mai putin cunoscuta, cele mai des diagnosticate cazuri fiind cele in randul bebelusilor, la care apneea poate avea consecinte grave. Apneea se trateaza cu ajutorul unui aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) care se poarta ca o masca in timpul somnului si mentine caile aeriene deschise.

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *