Soferie – mit sau realitate
Exista un numar mare de mituri legate de masini si soferie, dar care este realitatea de fapt:
1. Mit: Poti conduce in siguranta daca vorbesti la telefon prin intermediul hands-free-ului.
Realitate: Fals, in cazul vorbitului la telefon la volan este legal si de preferat hands-free-ul, dar pericolul apare atunci cand nivelul de atentie sau concentrare scade datorita convorbirii.
2. Mit: Nu poti fi oprit de politie daca mergi cu viteza prea mica.
Realitate: Fals, politia poate opri si sanctiona soferul care conduce cu viteza prea mica fara un motiv intemeiat (defectiuni tehnice sau de alta natura la masina) in mod special in cazul in care se obstructioneaza buna desfasurare a traficului sau apare un risc pentru ceilalti participanti la trafic.
3. Mit: La proba practica pentru permisul de conducere exista un numar maxim de candidati pe care politia trebuie sa ii promoveze, iar in momentul in care s-a atins acel numar ceilalti candidati sunt respinsi.
Realitate: Fals, nu exista nici un numar minim sau maxim de candidati care trebuie declarati admisi in cadrul unui examen.
4. Mit: Nu poti primi amenda daca esti inregistrat de un radar fix din afara tarii ca ai depasit viteza
Realitate: Fals si in trecut, dar in mod special conform ultimelor reglementari rutiere din UE, orice abatere de la regimul circulatiei va fi sanctionata indiferent pe teritoriul carei tari are loc. Se face identificarea soferului si se trimite instiintarea la adresa de domiciliu.
5. Mit: Pe timp de iarna este bine ca dimineata, la prima pornire, sa se lase motorul sa mearga 5 minute inainte de a pleca.
Realitate: Fals, odata motorul pornit, masina se poate pune in miscare fara nici un efect secundar pentru aceasta. Totusi, in conditii de gheata sau zapada pe geamuri se asteapta un timp pentru ca aceasta sa se dezghete si sa se poata curata parbrizul.
6. Mit: Centura de siguranta nu trebuie sa fie purtata de femeile gravide.
Realitate: Adevarat, femeile gravide nu trebuie sa poarte centura de siguranta pentru a nu fi afectata sanatatea copilului in cazul in care centura se blocheaza la un soc.
7. Mit: Persoanele de pe locurile din spate nu trebuie sa poarte centura de siguranta.
Realitate: Fals, toate persoanele din masina trebuie sa poarte centura de siguranta indiferent de locul pe care il ocupa pentru a fi protejate in cazul unui accident. In cazul copiilor mici este obligatorie folosirea scaunelor speciale.
8. Mit: Autovehiculele echipate cu cutie de viteza automata consuma mai mult.
Realitate: Adevarat si fals, primele masini echipate cu astfel de cutii consumau mai mult decat cele similare echipate cu cutii manuale, dar evolutia tehnologiei a eliminat acest dezavantaj si in acest moment consumul este acelasi la doua masini similare dar fiecare echipata cu alt tip de cutie de viteza.
9. Mit: Folosirea aerului conditionat creste consumul de carburant.
Realitate: Adevarat, consumul de carburant creste foarte putin (0,2 – 0,4% in functie de modelul masinii) datorita faptului ca masina trage mai greu si trebuie accelerata mai mult pentru aceleasi performante.
10. Mit: Daca alimentezi dimineata intra mai mult carburant in rezervor decat in mijlocul zilei deoarece carburantul este mai dens la temperaturi mici decat la temperaturi mai mari.
Realitate: Fals, este adevarat ca in functie de temperatura carburantul isi modifica putin volumul, dar in acelasi timp carburantul este tinut in rezervoare subterane unde temperatura nu se poate modifica atat de repede.
11. Mit: Este mai bine sa folosesti carburant Premium pentru un consum mai mic.
Realitate: Fals, chiar daca la primele alimentari se pot observa mici modificari, masina se adapteaza noului carburant si va consuma la fel ca inainte.
12. Mit: Sofatul in timp ce vorbesti la telefon este mai periculos decat sofatul in stare de ebrietate.
Realitate: Adevarat, acest mit a fost demonstrat aratand ca persoanele care vorbeau la telefon au avut reactie intarziata la franare, le-a fost ingreunata abilitatea de a face parcari laterale, li s-a marit timpul de parcurgere a anumitor trasee si au avut reactii mai lente la evitarea accidentelor.
13. Mit: Rezervorul explodeaza daca se trage un glont in el.
Realitate: Fals, s-a demonstrat ca glontul nu ar face altceva decat sa treaca prin rezervor fara a aprinde carburantul.
14. Mit: In cazul unor focuri de arma este bine sa te ascunzi dupa masina pentru a fi protejat.
Realitate: Fals, materialele din care sunt confectionate portierele masinilor nu pot opri gloantele.
15. Mit: Soferii masinilor puternice si scumpe sunt cei mai indisciplinati in trafic.
Realitate: Adevarat, un studiu efectuat de Universitatea din California demonstreaza ca cei mai needucati soferi in trafic si cei care incalca legea cel mai des sunt soferi masinilor puternice si scumpe.
Mai stii alte mituri despre soferie sau despre masini? Comenteaza mai jos!