Siguranta rutiera – sfaturi pentru incepatori

img
Home / Sfaturi si lectii de conducere auto / Siguranta rutiera – sfaturi pentru incepatori

Statisticile oficiale arata ca numarul soferilor neexperimentati decedati in accidente rutiere este de aproape doua ori mai mare decat cel al soferilor cu experienta. Acest lucru se datoreaza anumitor factori la care se expun tinerii soferi cu sau fara voie, iar dintre acestia cei mai importanti sunt:

1. Lipsa experientei – se afla pe primul loc in topul factorilor care pot conduce la accidente rutiere cu consecinte grave sau deosebit de grave. Daca oricine poate invata sa manevreze masina in cele 30 de ore de practica din timpul scolii, experienta se capata numai dupa ani multi de conducere si mii de kilometri parcursi. Experienta nu se traduce doar prin abilitatea de a conduce un autovehicul de la un punct la altul, ci prin capacitatea de a anticipa si de a evita posibilele pericole aparute in trafic. In plus, un sofer cu experienta este capabil sa isi adapteze stilul de condus in functie de conditiile din trafic astfel incat sa isi creeze marje de siguranta in caz de pericol.

siguranta rutieraSoferilor incepatori le este recomandat sa isi lase marje de siguranta mai mari pentru a nu fi pusi in situatia in care, datorita lipsei de experienta, sa fie implicati in accidente rutiere.

2. Bauturile alcoolice si substantele stupefiante – alcoolul si drogurile sunt si ele in topul factorilor care genereaza accidente grave si foarte grave, in mod special in randul tinerilor fara experienta. Atat alcoolul cat si drogurile reduc capacitatea soferilor de a avea reactii prompte la stimulii din trafic, mai ales in cazul soferilor neexperimentati care deja sunt foarte solicitati in timp ce conduc. Combinatia de alcool si droguri mareste si mai mult riscul de accident, conform unui studiu epidemiologic.

3. Starea de oboseala – oboseala nu este specifica sofatului, aceasta putand aparea si datorita activitatilor desfasurate inainte de a te urca la volan. Cu toate acestea, sofatul, mai ales in anumite conditii (pe timp de noapte, in conditii meteo nefavorabile, in trafic intens, pe distante foarte mari, etc), poate induce foarte usor starea de oboseala in mod special soferilor neexperimentati care au nevoie de mai multa concentrare pentru a conduce. Statistic, cele mai multe accidente cauzate de oboseala in care sunt implicati soferi incepatori au loc noaptea. Oboseala intarzie reactiile si scade nivelul de atentie.

4. Situatiile de distragere a atentiei – folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive din masina in timpul mersului, dar si agitatia pasagerilor, pot distrage atentia foarte usor. In plus, exista si factori externi care pot duce la distragerea atentiei, de aceea este recomandat soferilor fara experienta sa ignore pe cat posibil toti acesti factori si sa se concentreze pe sofat. Distragerea atentiei se afla de asemenea in topul factorilor care duc la producerea de accidente.

Mai ai vreun sfat pentru soferii incepatori? Comenteaza mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *