Sfaturi de calatorie cu masina in strainatate

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Sfaturi de calatorie cu masina in strainatate
/
3190 Views

Calatoriile in afara tarii trebuie planuite in detaliu astfel incat sederea sa fie cat mai placuta si lipsita de situatii neprevazute. Pentru soferii care ies prima data din tara cu masina este foarte importanta o pregatire in prealabil, in mod special in ceea ce priveste informarea cu privire la traficul auto, legislatia vamala, distantele exacte parcurse si traseul urmat.

Soferii trebuie sa fie prevazatori atunci cand circula in afara granitelor, in mod special in conditiile in care obiceiurile si comportamentul in trafic difera de la o tara la alta.

Pregatirea inainte de plecarea din tara

Pentru o calatorie lipsita de evenimente neplacute, soferii sunt sfatuiti sa se pregateasca inainte de plecarea din tara. In principal pregatirea consta in informarea corecta si stabilirea din timp a detaliilor calatoriei.

prima plecare cu masina in strainatate

1. Planuirea traseului parcurs, astfel incat sa existe perioade suficiente de odihna (evitarea condusului pe timp de noapte)

2. Informarea cu privire la situatia de securitate din zona

3. Informarea cu privire la misiunile diplomatice din zona, in cazul in care zona este una necunoscuta sau cu factori de risc.

4. Verificarea starii tehnice a masinii

5. Informare cu privire la preturile combustibilului in zonele traversate.

Exista site-uri utile, in mod special site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) unde pot fi verificate avertismentele de calatorie, respectiv zonele in care se recomanda evitarea calatoriilor.

Pregatiri la momentul plecarii din tara

La plecarea din tara, soferii sunt sfatuiti sa fie bine informati in legatura cu procedurile vamale si sa fie pregatiti pentru conditii extreme de vreme.

 • Accesul la internet este important pentru verificarea conditiilor de trafic, de vreme, starea drumurilor si altor avertismente. Soferilor le este recomandat sa verifice daca exista puncte de acces la internet pe traseu (restaurante, spatii publice, etc dotate cu WiFi)
 • Soferii trebuie sa aiba asupra lor actele necesare pentru procedurile vamale (in functie de zona vizitate buletinul poate fi singurul act necesar, sau poate fi nevoie de pasaport si chiar de viza)
 • Soferii trebuie sa se asigure ca au asupra lor actele masinii si ca sunt la curent cu legislatia auto in vigoare in tarile in care se deplaseaza
 • Soferii sunt sfatuiti sa aiba la dispozitie harta rutiera a zonelor in care se deplaseaza sau dispozitive de tip GPS
 • Soferii sunt sfatuiti sa aiba asupra lor fondurile necesare pentru a putea finaliza traseul si a se putea intoarce in tara.
 • Soferii nu pot transporta peste granita bunuri sau produse in cantitati mai mari decat cele permise. Se recomanda consultarea unei liste cu ceea ce poate si nu poate fi transportat peste granita in autoturismul propriu, fara acte suplimentare.
 • Soferii care calatoresc impreuna cu animale de companie trebuie sa detina documente de calatorie necesare pentru acestea.

De asemenea, soferii sunt sfatuiti:

 • Sa evite conducerea sub influenta alcoolului
 • Sa detina asigurare auto cu carte verde (cartea verde este inclusa in asigurarea obligatorie RCA)
 • Sa nu plece la drum fara cartea de identitate a masinii, care trebuie prezentata impreuna cu permisul
 • Sa verifice daca sunt necesare vignete si daca exista taxe de autostrada
 • Sa se asigure daca permisul este recunoscut in tarile tranzitate, tara de destinatie

Calatoria cu masina pe timp de iarna

Orice calatorie cu autoturismul planificata pe timp de iarna impune masuri de siguranta speciale. Atunci cand se calatoreste peste granita cu masina in perioada rece este cu atat mai important ca traseul sa fie bine stabilit, sa urmareasca drumurile principale care sunt in permanenta deszapezite si soferii sa fie in permanenta la curent cu starea vremii si prognoza meteo.

Atentie! Daca prognoza meteo avertizeaza in legatura cu ninsori abundente se recomanda evitarea sau amanarea calatoriei. Soferii care pornesc la drum in astfel de situatii risca sa ramana inzapeziti.

Soferii care calatoresc in strainatate pe timp de iarna sunt sfatuiti sa:

 • Isi echipeze masina corespunzator (in unele tari, cauciucurile de iarna sunt obligatorii)
 • Sa fie bine informati in legatura cu regulile de circulatie in tarile care vor fi strabatute
 • Aiba cel putin 2 litri de apa pentru pasager in masina
 • Sa aiba rezerve de mancare pentru cel putin 24 de ore
 • Sa aiba rezerve de combustibil, in caz de inzapezire
 • Sa aiba la indemana cel putin un telefon mobil cu bateria incarcata, sau posibilitate de incarcare a bateriei la masina
 • Sa cunoasca numarul de urgenta valabil in tara in care se afla (112 pentru Uniunea Europeana).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *