Schimbarea permisului emis in alte state si actele necesare

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Schimbarea permisului emis in alte state si actele necesare

Atat cetatenii romani care si-au obtinut permiul de conducere in alte state cat si cetatenii straini care au dreptul de a locui in Romania, isi pot schimba permisele de conducere emise de alte state. Pentru acest lucru este nevoie de urmatoarele acte:

 • Cererea de preschimbare a permisului – din aceasta trebuie sa rezulte pentru ce categorii sau subcategorii se solicita preschimbarea.
 • Fisa detinatorului de permis – aceasta trebuie sa fie completata prin dactilografiere, sa aiba atasata o fotografie color si sa fie semnata cu pix de culoare neagra in spatiul special destinat.
 • Fisa medicala – aceasta trebuie sa fie completata de o unitate medicala atestata in acest scop si sa contina mentiunea ’’apt pentru a conduce autovehicule’’, categoria sau categoriile pentru care este apt solicitantul, dar si eventualele restrictii medicale in cazul in care acestea exista.
 • Cazierul judiciar – certificatul trebuie sa contina mentiunea ,,preschimbare permis de conducere,, si nu trebuie sa rezulte faptul ca solicitantul a fost condamnat definitiv pentru vreuna din infractiunile cuprinse in art.24 alin.2 din OUG nr. 195/2002.
 • Chitantele care fac dovada platii taxelor aferente schimbarii permisului de conducere.
 • Permisul de conducere emis de alt stat – acesta trebuie sa fie in original si sa fie insotit de o copie, dar si de traducerea legalizata in limba romana.
 • Actul de identitate al solicitantului – in cazul cetatenilor straini este nevoie de pasaport, dar si de permisul de sedere temporara sau permanenta in Romania. Actul de identitate trebuie sa fie insotit si de o copie a acestuia.
 • Declaratie notariala – solicitantul trebuie sa dea o declaratie notariala din care sa reiasa ca permisul pentru care se solicita preschimbarea este autentic, ca nu mai detine alt permis de conducere romanesc sau strain, ca nu a declarat pierderea sau furtul acestuia la organele emitente, dar si ca nu are suspendat sau anulat dreptul de a conduce autovehicule de catre autoritatile din Romania sau din strainatate.

In cazul persoanelor care nu se pot prezenta personal sa solicite preschimbarea permisului de conducere, depunerea actelor se poate face prin mandatar, cu procura speciala autentificata de notar daca aceasta este incheiata in Romania sau autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei daca este incheiata in strainatate. Procura trebuie insotita de toate actele de mai sus.

In cazul membrilor misiunilor diplomatice, a oficiilor consulare, a corespondentilor de presa straini sau a reprezentantilor organizatiilor economice-culturale care au statut diplomatic si sunt acreditati in Romania, permisele de conducere vor fi preschimbate cu toate categoriile inscrise in permisul pentru care se solicita preschimbarea. Din lista actelor necesare preschimbarii prezentata mai sus trebuie scoase cazierul judiciar si declaratia notariala, in schimb este nevoie de pasaportul diplomatic sau de serviciu, dupa caz, in original si copie, dar si de cartea de identitate eliberata solicitantului de catre Ministerul Afacerilor Externe.

Ai intampinat probleme in procesul de schimbare a permisului de conducere emis in alte state? Comenteaza mai jos!

  Aboneaza-te la Newsletter

  Nume (necesar)

  Email (necesar)

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *