Chestionare auto redobandire permis auto suspendat

Sustine-ne cu un Like sau Plus! Multumim!

secrete permis de conducere

  »» Utile soferilor

  »» Curs de mecanica

  »» Definitii auto

Una dintre cele mai drastice pedepse pentru un sofer este anularea permisului de conducere, acest lucru fiind rezultatul direct al infractiunilor prevazute in Codul Rutier la articolul cu nr 114.

dgpci

Aceste infractiuni sunt extrem de grave, de la vatamarea corporala sau uciderea unei persoane ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie, parasirea locului accidentului care a rezultat in vatamare sau ucidere si pana la obtinerea permisului prin incalcarea normelor legale.

Desi actiunea de anulare a permisului de conducere este una extrem de drastica, aceasta nu este permanenta, conducatorii avand dreptul de a isi redobandi permisul auto. Pentru redobandirea dreptului de a conduce, soferii al caror permis a fost anulat trebuie sa obtina un nou carnet de sofer, insa nu trebuie sa urmeze din nou cursurile scolii de soferi, asa cum este cazul celor care obtin carnetul pentru prima data.

Soferii aflati in aceasta situatie, se pot prezenta pentru obtinerea unui nou permis de conducere, doar in conditiile in care:

  • - Au trecut 6 luni de la executarea pedepsei amenzii penale sau a pedepsei in regim de privare de libertate;
  • - A trecut un an de la gratierea pedepsei sau de la hotararea judecatoreasca definitiva pentru suspendarea conditionata ori suspendarea sub supraveghere;
  • - A intervenit amnistia;
  • - A expirat sau a fost revocata interzicerea de a exercita profesia de conducator de autovehicule.

In vederea prezentarii pentru sustinerea examenului de obtinere a permisului auto, in cazul in care se urmareste redobandirea, soferii trebuie sa se prezinte la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare cu un dosar care sa contina urmatoarele acte:

  • - Cerere tipizata cu semnatura solicitantului
  • - Fisa de scolarizare ce se completeaza doar pe fata imprimatului si se semneaza de catre solicitant (fisa de scolarizare poate fi descarcata de aici);
  • - Fisa medicala din care reiese ca solicitantul este apt de conducere, cu avizul medicului
  • - Certificat de cazier judiciar
  • - Copia hotararii judecatoresti de condamnare sau copia hotararii judecatoresti de revocare a pedepsei
  • - Copie act de identitate
  • - Chitante pentru a face dovada platii taxei pentru examen auto

 

Pentru redobandirea permisului de conducere anulat se sustine atat proba teoretica cat si proba practica, in zile diferite, in functie de programare.

Suspendarea permisului auto

Prin comparatie, suspendarea permisului are o durata fixa mult mai scurta decat anularea, respectiv, 30, 60 sau 90 de zile, iar pentru a redobandi carnetul, soferilor li se recomanda completarea catorva chestionare DGPCI (DRPCIV) 2018 pentru reimprospatarea cunostintelor, pentru ca la finalul perioadei de suspendare se sustine un examen cu 15 intrebari.

Perioada de suspendare se calculeaza de la expirarea dovezii de conducere eliberata de politia rutiera, astfel incat, spre exemplu, pentru o suspendare de 30 de zile cu o dovada de 15 zile, permisul va putea fi redobandit abia dupa 45 de zile, iar examenul va putea fi sustinut in cele 30 de zile de suspendare.

Examenul poate fi sustinut de oricate ori este nevoie, insa este gratuit doar o data pe saptamana. Daca se doreste sustinerea de mai multe ori in aceeasi saptamana, este necesar sa se plateasca o taxa suplimentara. Pentru sustinerea examenului este nevoie de prezentarea dovezii de conducere, deci aceasta trebuie pastrata intotdeauna, chiar si dupa expirare.

Daca nu se sustine sau nu se promoveaza examenul in perioada suspendarii permisului, aceasta se prelungeste cu 30 de zile.

Pentru sustinerea examenului, este nevoie de urmatoarele documente:

  • - Cartea de identitate;
  • - Dovada de conducere.

Programarile se fac la sediul politiei judetene de unde s-a obtinut permisul auto original. Examenul dureaza 20 de minute si consta din 15 intrebari cu variante a, b si c de raspuns din care este valabila doar una singura (diferit de modul in care se sustine examenul teoretic pentru obtinerea permisului unde pot fi valabile si mai multe).

Se poate obtine o reducere a perioadei de suspendare a permisului de conducere (doar pentru suspendarile de 60 si 90 de zile, caz in care perioada se reduce cu 30 de zile) daca soferul:

  • - Detine permisul de mai mult de un an;
  • - Nu a avut permis suspendat in ultimii 3 ani;
  • - Nu a avut abateri grave soldate cu accidente in ultimii doi ani.

Dupa sustinerea examenului si obtinerea a cel putin 13 din 15 puncte, in vederea obtinerii unei reduceri a perioadei de suspendare, soferii se pot prezenta cu urmatoarele documente pe raza judetului in care a avut loc accidentului, pentru a fi depuse la politie spre analiza:

  • - Copie dovada conducere si fata si verso;
  • - Copie carte identitate;
  • - Copie proces verbal ce specifica si amenda;
  • - Copie a dovezii de plata a agendei;
  • - Cerere tip pentru reducerea suspendarii ce poate fi gasita la orice sectie de politie.

Permisul va fi ridicat din judetul si de la sectia unde a fost eliberat permisul original cu dovada de conducere in original si cartea de identitate, in cazul in care cererea a fost aprobata.

Dupa redobandirea permisului, pentru o perioada de 6 luni, conform legislatiei in vigoare, daca permisul este suspendat din nou se adauga 30 de zile la perioada de suspendare, fara drept de reducere.

Cum se completeaza chestionare redobandire permis auto?