carvertical VIN

Taxa auto poate fi recuperata incepand de toamna acesta fara a apela la instanta

img
Home / Calculator taxa auto - timbru de mediu 2023 / Taxa auto poate fi recuperata incepand de toamna acesta fara a apela la instanta
/
/
766 Views

Conform unei ordonante de urgenta aprobata pe data de 26 august, taxa auto va putea fi recuperata prin cerere directa adresata fiscului. Aceasta decizie favorizeaza numarul mare de soferi care au achitat taxele de poluare pentru autovehicule potrivit reglementarii in vigoare in momentul inmatricularii si care sunt in prezent indreptati sa primeasca inapoi contravaloarea sumelor platite.

Noua solutie propusa de guvern prin ordonanta de urgenta permite scurtarea timpului de solutionare a cererilor de restituirea a banilor platiti pentru taxa auto. Astfel, apeland la formula in care persoanele interesate solicita restituirea adresandu-se direct organului fiscal, timpul legal de asteptare va fi de 45 de zile plus 10 zile pentru transmiterea deciziei.

taxa

Totodata, in cazul in care cererea este respinsa, persoanele interesate au in continuare optiunea de a depune o contestatie in termen de 30 de zile. La randul sau, contestatia se va solutiona tot in termen de 45 de zile de la inaintare. Doar dupa acest demers, in cazul in care raspunsul este in continuare unul negativ, se poate apela la instanta judecatoreasca.

Modul de restituire al sumelor – 20% anual

In cazul in care persoanele interesate primesc un raspuns pozitiv din partea organului fiscal, sumele care urmeaza sa fie restituite se platesc conform calcului de dobanzi datorate si indicele de preturi publicat inclusiv online pe site-ului Institutului National de Statistica.

Suma este restituita, conform prevederilor legale, cate 20% pe an pe o perioada de 5 ani.

Conform unei reglementari a legii actuale, soferii care cumpara un autoturism pentru care proprietarul a obtinut restituirea taxei vor trebui sa plateasca din nou timbrul de mediu.

Prin introducerea acestor modificari se urmareste stimularea achizitionarii de autoturisme noi, nepoluante. Tot in acest sens a fost crescuta si valoarea eco tichetului de la 12000 la 20000 lei.

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *