Recuperare taxa auto – cum recuperezi banii pe toate taxele platite pana in prezent

img
Home / Calculator taxa auto - timbru de mediu 2024 / Recuperare taxa auto – cum recuperezi banii pe toate taxele platite pana in prezent

O noua procedura administrativa face posibila restituirea taxelor auto platite de romani in trecut, incepand cu anul 2018.

Potrivit actului normativ publicat la date de 7 august 2017 in Monitorul Oficial – OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, o persoana care a platit taxe auto in trecut are posibilitatea de a le recupera urmand o procedura ce implica:

 • Depunerea unei cereri de restituire la organele fiscale competente, pana la cel mult 31 august 2018 (data limita);
 • Depunerea dovezii platii taxelor respective (in original sau copie) – aceasta depunere este obligatorie si va insoti cererea de restituire;
 • Depunerea copiilor cartii de identitate a masinii si a certificatului de inmatriculare.

restituire taxa auto

Cine sunt beneficiarii OUG nr. 52/2017

De prevederile acestei ordonante vor beneficia persoanele care fac dovada achitarii taxelor respective, care nu si-au primit banii inapoi pana ce acest act normativ sa intre in vigoare. Mai exact, beneficiarii ordonantei pot fi:

 • persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule – taxa prevazuta de doua articole din Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
 • contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule – taxa prevazuta de OUG nr. 50/2008 si aprobata prin Legea nr. 140/2011;
 • contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule – taxa prevazuta de Legea nr. 9/2012, cu modificarile ulterioare;
 • contribuabilii care au achitat timbrul de mediu pentru autovehicule – prevazut de OUG nr. 9/2013, act normativ aprobat cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin cereri adresate organelor fiscale competente, toti acesti contribuabili carora nu le-au fost restituite sumele de bani ce reprezinta taxele auto pe care le-au platit pana la data intrarii in vigoare a OUG nr. 52/2017, pot sa solicite restituirea taxelor, dar si a dobanzilor datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii.

Cererea de restituire

Actul normativ prevede depunerea cererii de restituire la organele fiscale competente. O astfel de cerere trebuie sa fie in mod obligatoriu insotita de dovada platii taxei speciale, a taxei pe poluare, taxei pentru emisiile poluante sau a timbrului de mediu. Dovada platii taxelor mentionate consta in atasarea la cererea de restituire a unei chitante fiscale, a unui ordin de plata sau a unui extras de cont care sa ateste efectuarea platii de catre contribuabili. Cererea de restituire care va trebui completata de catre contribuabil va avea un model tip, model ce va fi stabilit de ANAF la inceputul lunii septembrie 2017. Documentele care vor face dovada platii taxelor auto vor putea fi depuse in original sau copie.

Restituirea sumelor de bani

Organul fiscal central competent va decide restituirea sumelor, dupa cum urmeaza:

A. In perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 restituirea sumelor pentru:

 • taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule;
 • taxa pe poluare pentru autovehicule;
 • taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

B. In perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019:

 • pentru timbrul de mediu pentru autovehicule.

Timp de 45 de zile de la comunicarea deciziei organului fiscal central competent, contribuabilul o poate contesta in situatia in care nu este de acord cu aceasta. Mai mult, in situatia in care contribuabilul nu este de acord nici cu modul in care sunt solutionate contestatiile se poate adresa instantei de contencios administrativ, intentand o actiune.

Bine de stiut!

In situatiile in care taxele auto – taxa speciala, taxa pe poluare, taxa auto pentru emisiile poluante sau a timbrului de mediu – au fost platite de societati de leasing, cei care trebuie sa procedeze la inaintarea cererii de restituire sunt proprietarii care au achizitionat masini prin leasing (financiar).

  Aboneaza-te la Newsletter

  Nume (necesar)

  Email (necesar)

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *