carvertical VIN

Programul Rabla – ghid pentru nestiutori

img
Home / Programul Rabla 2024 / Programul Rabla – ghid pentru nestiutori

Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto, cunoscut in principal ca Programul Rabla este un program guvernamental care are ca scop innoirea parcului auto, un parc auto care in Romania este inca unul invechit punand probleme din punctul de vedere al normelor de poluare.

Prin acest program sustinut cu fonduri alocate de ministerul mediului si derulat prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu (AFM), detinatorii de autovehicule mai vechi de 8 ani pot sa caseze masina in schimbul unui reduceri pentru achizitionarea unui autovehicul nou. Tichetul este transmisibil, putand fi vandut sau cedat unei alte persoane.

Ce se intelege prin Rabla?

Autoturismele care pot fi casate in cadrul Programului Rabla trebuie sa se supuna unei serii de criterii. Este considerat drept eligibil pentru Programul Rabla un autoturism mai vechi de 8 ani pentru persoane fizice si mai vechi de 5 ani pentru persoane juridice. Pentru a fi acceptat in program, autoturismului nu trebuie sa ii lipseasca urmatoarele componente:

  • Motor;
  • Sasiu;
  • Tren de rulare;
  • Caroserie;
  • Echipament electronic si catalizator (daca este cazul).

Poate obtine prima de casare persoana care indeplineste in mod cumulativ urmatoarele conditii:

  • Detine un autoturism cu toate piesele componente listate mai sus, inmatriculat in Romania anterior datei de 31 decembrie 2007;
  • Are domiciliu sau resedinta in Romania;
  • Nu are nici o obligatie de plata catre bugetul local;
  • Este inscris la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou;
  • A predat autoturismul vechi unui colector autorizat, obtinand certificatul de distrugere;
  • A radiat autovehiculul ce urmeaza sa fie casat.

programul rabla ghid

Procesul de inscriere in Programul Rabla, pas cu pas

Procesul de inscriere in program poate crea usoare confuzii pentru proprietarii de masini care nu sunt bine documentati. Procedura pe care trebuie sa o urmeze o persoana fizica pentru a obtine prima de casare este una de durata medie, insa relativ simplu de urmat:

1. Proprietarul masinii ce urmeaza sa fie casata alege producatorul de la care doreste sa achizitioneze un autoturism nou si un dealer autorizat.

2. Proprietarul se prezinta la dealer in vederea inscrierii in program, moment in care declara daca este beneficiarul primei sau urmeaza sa o cedeze.

3. Dealer-ul introduce datele in aplicatia specifica si elibereaza o nota de inscriere.

4. AFM verifica datele introduse de dealer in termen de 5 zile in vederea aprobarii cererii.

5. Dupa confirmarea din partea AFM, dealer-ul contacteaza proprietarul pentru a-l anunta ca se poate prezenta la un colector autorizat pentru casarea autovehiculului.

6. Colectorul elibereaza certificatul de distrugere necesar pentru radierea autoturismului. Este foarte important de mentionat ca radierea si casarea trebuie sa se efectueze in termen de maxim 5 zile, in caz contrar, tichetul poate fi pierdut.

7. Proprietarul masinii casate sau beneficiarul tichetului se prezinta la dealer pentru depunerea dosarului, moment din care are la dispozitie 25 de zile pentru finalizarea contractului.

Cum se foloseste tichetul valoric obtinut in urma casarii

Tichetul obtinut in urma casarii are o valoare 6500 de lei si poate fi folosit fie de proprietar pentru achizitionarea unui autoturism nou de la dealerii ce participa la program, fie cedat catre un alt cumparator, pentru un pret stabilit de comun acord.

Pentru a se putea folosi tichetul, proprietarul trebuie sa obtina:

  • Copie legalizata dupa certificatul de inmatriculare;
  • Copie legalizata dupa certificatul de distrugere.

Pentru cumpararea unui autoturism nou cu reducerea obtinuta in urma tichetului, proprietarul autoturismului casat sau persoana caruia i-a fost cedat tichetul valoric trebuie sa pregateasca un dosar cu urmatoarele acte:

  • Act de identitate al proprietarului copie si original;
  • Tichet valoric original;
  • Copie legalizata dupa certificatul de distrugere;
  • Certificatul de radiere al vehiculului distrus, in original;
  • Pentru leasing proprietarul trebuie sa dea si o declaratie pe proprie raspundere, legalizata la dosar, conform careia cumparatorul isi exprima optiunea de a achizitiona autoturismul la finalul perioadei de leasing.

Dealer-ul emite o factura care evidentiaza clar suma redusa si restul sumei de plata. Factura pentru livrarea autovehiculului nou se emite in termen de 90 de zile de la finalizarea contractului vanzare cumparare.

Programul Rabla in 2016

In anul 2016 programul Rabla va beneficia de un buget de 145 milioane lei, buget mai mic decat cel anterior care a fost de 200 milioane lei conform Notei de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2016 al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu.

Adiacent, mai exista un buget de 75 de milioane lei pentru alocate extensiei „Rabla Plus”, prin care romanii pot cumpara masini electrice 100%.

Pentru anul 2016, sunt disponibile 20.000 de tichete si eco bonusuri pornind de la 750 de lei si pana la 2500 de lei. Anul acesta, valoarea tichetului obtinut de proprietarii care caseaza un autoturism mai vechi de 8 ani este de 6.500 de lei, suma ce poate fi folosita exclusiv in scopul achizitionarii unui autoturism nou.

Programul Rabla 2016 este disponibil incepand cu luna mai.

Dupa casarea masinii la unul dintre colectorii autorizati de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), beneficiarii tichetului in valoare de 6.500 de lei pot sa il foloseasca fie pentru a cumpara o masina noua prin dealerii inscrisi in program, fie il pot ceda in favoarea unei alte persoane care este interesata de achizitionarea unui autoturism nou.

Voucherele obtinute prin Programul Rabla vor putea fi utilizate drept avans pentru achizitionarea unui autoturism nou prin Programul Prima masină, a decis Guvernul prin hotarare.

Persoanele care achizitioneaza un autoturism nou prin programul Rabla pot beneficia si de eco bonusuri in functie de tipul de masina cumparata, bonusuri ce pornesc de la 750 de lei pentru un autoturism cu motor ce genereaza emisii de CO2 mai mici de 100 g/km, pana la 1500 de lei pentru autoturisme hibride si 2500 de lei pentru autoturisme electrice hibride cu tehnologii avansate plug-in.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    22 Comments

    1. Nu s-a hotarat inca. Vom updata acest articol imediat cum se decide si se face publica aceasta informatie.

    2. Sunt cateva aspecte, de care nimeni nu spune nimic si anume(va citez) ,,Persoanele care achizitioneaza un autoturism nou prin programul Rabla pot beneficia si de eco bonusuri in functie de tipul de masina cumparata…,, deci, ce alta varianta exista pentru a ,,consuma,, tichetul, alta in afara de a achizitiona un autoturism nou?
      Ok, imi casez masina si nu doresc sa cumpar un autoturism nou in loc, dar pot vinde tichetul cuiva care doreste sa cumpere, altceva ?
      Multumesc.

    3. Bună ziua,
      Mă puteți ajuta,deoarece nu găsesc nicăieri…programul rabla în 2017 pe cât incepe??? Va mulțumesc

    4. Daca in 2016 a inceput in luna mai, cel mai probabil Programul Rabla 2017 va incepe cam tot in aceeasi perioada.

    5. Masinile inmatriculate in Romania dupa anul 2007 nu intra in programul-rabla chiar daca au mai mult de 8 ani vechime?

    6. Se poate folosi mai mult de un voucher la achizitionarea unei masini noi? Daca de exemplu as avea 3. Le pot folosi pe toate pentru cumpararea aceluiasi autoturism sau doar cate un ticher per autoturism nou?

    7. Buna ziua! Daca detin 2 masini pe numele meu mai vechi de 7 ani nu pot sa le distrug pe ambele iar cu cele 2 cupoane sa imi iau o singura masina, adica din valoarea totala a masini si mi se scada 13000 lei?

    8. Conform Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, care este anexa la ORDIN Nr. 954/2016 din 20 mai 2016
      pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional
      EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR
      PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 397 din 25 mai 2016,

      Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului ghid:
      a) autovehiculul uzat a cărui primă înmatriculare în România a avut loc ulterior datei de 31 decembrie 2008, cu excepţia celui aflat în proprietatea unei unităţi administrativ-teritoriale sau a unei instituţii publice

    9. Salut, masinile inmatriculate in Romania dupa anul 2007, nu pot intra in programul ,,Rabla”? , acestea avand o vechime mult mai mare de 10 ani.
      V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde la intrebare, multumesc.

    10. Dacă cumperi o mașină care îndeplineste condițiile, trebuie să devii proprietar fiscal pentru a beneficia de rabla, sau numai cu acte de mână?M

    11. Bună ziua , o întrebare specifica.dacă am toate actele mașinii dar nu sunt eu proprietar ‘pot sa particip la program ?

    12. daca am doya rable pot beneficia de doua vaucere pentru a achizitiona o singura masina –

    13. buna ziua.
      am o masina FORD ESCORT DIN 1995 .
      INTRA IN PROGRAMUL RABLA??
      CE CONDITII SUNT PENTRU A OBTINNE UN TICHET?
      de ce acte am nevoie pentru a intra in programul rabla 2017???
      vreau sa mi cumpar o alta masina nou..

    14. Waucerul conform legii este transmisibil.
      Se pot inscrie masinile inmatriculate in Romania anterior date I de 31 decembrie 2007.
      Cele Mai vechi nu se pot inscrie.

    15. Rabla 2018.
      Cate tichete REMAT sunt acceptate la achizitia unei masini noi?
      O masina cu an fabricatie 2005, aflata in circulatie, poate fi dusa la REMAT ptr. a obtine tichet admis in programul Rabla?

    16. Ticketul se poate da altei persoane pentru folosire sau este valabil doar titularului ?

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *