carvertical VIN

Programul Prima Masina a fost aprobat de Guvern

img
Home / Programul Prima Masina 2024 / Programul Prima Masina a fost aprobat de Guvern

Programul Prima Masina poate fi accesat incepand cu data de 1 noiembrie, jumatatea lunii octombrie marcand momentul in care initiativa a primit aprobarea Guvernului. Documentul pentru dezbatere publica a formei finale a programului a fost lansat de catre Ministerul Economiei in aceeasi zi cu decizia Executivului de a adopta proiectul de ordonanta de urgenta privind programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

Vezi aici toate informatiile despre Programul Prima Masina.

Prima Masina, tinerii vor putea accesa credite garante de stat pentru cumparare de autoturisme noi.

Programul Prima Masina vine in urma initiativei de succes Prima Casa si urmareste acelasi segment de populatie: tinerii. De data aceasta programul se adreseaza persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani care nu au mai detinut un autovehicul proprietate personala si sunt interesate de achizitionarea unui autoturism nou.

Dispozitiile aflate in dezbatere publica explica concret ce se intelege prin termenul de autoturism nou, respectiv orice autovehicul produs in Romania sau provenit din import care nu a mai fost detinut in proprietate de alta persoana si care indeplineste minimul standardului EURO 5. Vehiculul trebuie achizitionat direct de la un comerciant din Romania, iar pretul de achizitie al acestuia nu poate depasi suma de 50.000 lei + TVA.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va fi mandatat pentru emiterea de garantii in numele statului in colaborare cu institutii de credit si institutii financiare nebancare care vor acorda creditul. Autoturismele achizitionate vor fi inscrise in Arhiva Electronica de Garantii Reala Mobiliare drept fiind supus unei ipoteci legale mobiliare in favoarea Ministerului Finantelor dar si a finantatorilor implicati, proportional cu procentul de garantare.

Plafonul anual al garantiilor, conditiile de eligibilitate a institutiilor de credit si a persoanelor fizice beneficiare, regulile de gestionare si modalitatea de distribuire a sumelor sunt inca nestabilite.

Cine poate accesa programul „Prima Masina”?

Programul Prima Masina a fost lansat cu scopul de a incuraja achizitionarea de autovehicule noi, a reinnoi parcul auto si a simplifica accesul tinerilor la creditare cu scopul de achizitionare a primului autoturism proprietate personala. Programul este dedicat in mod special persoanelor cu venituri reduse care in mod obisnuit ar opta pentru achizitionarea de autoturisme second hand, poluante.

„Efectele pe care ni le dorim sunt cele pe care l-am urmarit si cu Programul Prima Casa, un program atat de succes incat, la ultima rectificare, am mai alocat inca 700 de milioane. Mi-as dori sa se intample la fel si cu programul Prima Masina” declara Premierul Victor Ponta conform MediaFax.

Programul ce este operational de la inceputul lunii noiembrie va putea fi accesat in urmatoarele conditii:

 • Debitorul are varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani;
 • Debitorul declara pe propria raspundere ca nu a mai detinut un autoturism proprietate personala;
 • Debitorul are disponibila o suma de 5 % pana la 10% pentru un avans minim;
 • Debitorul indeplineste conditiile prevazute in normele de aplicare a ordonantei de urgenta;
 • Debitorul nu are datorii restante ale creditelor bancare sau bugetului general consolidat.

Ministerul Economiei estimeaza ca se vor achizitiona cel putin 20.000 de autoturisme noi anual prin acest program, vanzarea de autoturisme noi urmand sa creasca astfel cu aproximativ 15% in urmatorii doi ani.

  Aboneaza-te la Newsletter

  Nume (necesar)

  Email (necesar)

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *