Programul Prima Masina 2020, conditii, dobanzi si optiuni

img
Home / Programul Prima Masina 2020 / Programul Prima Masina 2020, conditii, dobanzi si optiuni
/
963 Views

Programul Prima Masina 2020 are un buget foarte ofertant pentru beneficiari – 5 milioane de Lei. Conform informatiilor oferite de Ministerul Finantelor, bugetul a fost alocat luandu-se in considerare sumele ce au fost contractate in anul anterior.

Avand in vedere suma alocata de Ministerul Finantelor programului, romanii ar putea sa achizitioneze anul acesta autoturisme in valoare de 10 milioane de lei. Un avantaj este reprezentat de posibilitatea maririi sumei, daca este nevoie. In acest sens, intr-un proiect de hotarare de guvern publicata in februarie se mentioneaza de catre legiuitor faptul ca in situatia in care programul Prima Masina 2020 va avea succes, va fi marit plafonul de garantare.

Ce presupune programul Prima Masina 2020?

Daca o persoana isi doreste sa achizitioneze o masina noua, insa nu isi permite momentan valoare acesteia, se poate inscrie la program. Acesta ofera posibilitatea beneficiarilor sa cumpere o masina noua printr-un credit, beneficiind de 50% din valoarea acesteia din partea statului. Acelasi procedeu este utilizat si in ceea ce priveste programul Prima Casa, care a ajutat o multime de romani.

Conditia accesarii programului este ca beneficiarul sa fi implinit varsta de 18 ani. De asemenea, este esential ca acesta sa nu fi detinut anterior in cadrul programului un alt autoturism nou. Acest fapt trebuie declarat pe proprie raspundere in biroul notarial.

Ce pot cumpara beneficiarii programului?

Plafoanele de credit difera in functie de tipul autoturismului: cu sistem de propulsie termica, hibrid sau electric. Asadar, pentru autovehiculele cu sistem de propulsie termica, suma maxima acordata este de 50.000 de lei + TVA, pentru masinile hibrid 100.000, iar pentru cele electrice 150.000.

Care sunt conditiile si avansul in cadrul programului?

Programul Prima Masina 2020 se intinde pe o perioada de 5 ani. In ceea ce priveste avansul, acesta variaza, in functie de tipul masinii. Astfel, in cazul autoturismelor cu sistem de propulsie termica, valoarea avansului este de minim 5%, pentru cele hibrid minim 25%, iar pentru cele electrice si hibrid electrice este de minim 30%.

Un beneficiu al celor ce acceseaza programul este posibilitatea adaugarii de codebitori. Asadar, se va lua in considerare totalul veniturilor certe, considerandu-se permanente pe toata perioada programului.

Printre tipurile de venit acceptate de program se numara: salarii, pensii, chirii, activitati independente, contracte de colaborare, drepturi intelectuale, activitati agricole si altele asemenea. Este important ca acestea sa fie venituri nete certe cu caracter de permanenta.

O conditie este impusa privind locul din care este achizitionata masina – trebuie sa fie o companie a carui obiect de activitate este vanzarea de autovehicule. Privind autovehiculul si polita CASCO, ce are caracter obligatoriu, acestea sunt ipotecate de catre statul roman si de banca la care s-a facut creditul.

Rambursarea anticipata

Rambursarea anticipata a creditului nu inseamna si plata unui comision. Beneficiarul poate achita oricand suma datorata, pana la data scadenta.

Dobanda

Avand in vedere indicele IRCC din prezent de 2,36%, procentul dobanzii este de 5,25%. Asadar, dobanda poate varia privind valoarea indicelui de referinta comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Cu toate astea, formula de calcul a dobanzii este urmatoarea: IRCC + 2,90 p.p.

Acest indice de referinta a fost comunicat pe site-ul oficial al Bancii Nationale Romane la data de 31 decembrie 2019 si poate fi consultat de catre soferii interesati de program.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *