top banci online straine

Pro și contra cafea la volan. Cafeaua, băutura preferată a șoferilor

img
Home / Sfaturi si lectii de conducere auto / Pro și contra cafea la volan. Cafeaua, băutura preferată a șoferilor

Un român consumă anual în medie 2,3 kilograme de cafea, ceea ce ne situează în a doua parte a clasamentului la acest capitol în Europa. Totuși, consumul de cafea este în creștere și se observă un avans semnificativ mai ales pe segmentele de cafea de înaltă calitate de tip cafea boabe gourmet, preparate cu echipamente profesionale. Cafeaua este asociată de obicei cu trezirea, cu concentrarea, cu acțiunea de a fi mai energic, mai dispus la activități dinamice.

Cele mai multe persoane consumă cafea înainte de a se urca la volan, iar șoferii care parcurg distanțe mari ajung să bea mai multe cafele de-a lungul unei astfel de călătorii, considerând că îi ajută să se concentreze mai bine la drum. Este un obicei bun, arată un studiu realizat de către cercetatori din Australia. Aceștia au investigat 530 de transportatori care au făcut accidente, precum și 517 șoferi care nu au avut incidente cu camioanele pe care le conduc.

Rezultatul studiului indică faptul că cei care consumă cafea au parte de mai puține accidente în trafic decât cei care nu au acest obicei. Un raport din The British Medical Journal arată de asemenea că băuturile care conțin cofeină mențin creierul în alertă, mai atent la toți stimulii vizuali, astfel că scade riscul de implicare în accidente rutiere. Evident, consumul de cafea nu poate înlocui somnul atunci când acesta este necesar.

Există și studii care indică exact opusul informațiilor de mai sus cu privire la consumul de cafea la volan. Conform Institute of Advance Motorists din Marea Britanie, cafeaua și băuturile energizante scad capacitatea şoferului de a se concentra şi de a reacţiona optim, căci cofeina ar induce un efect de relaxare, cu reacții întârziate. Această analiză pune alături cafeaua, energizantele și băuturile alcoolice, pe care le consideră cu efect negativ la volan. Cofeina este asociată în acest studiu inclusiv cu nervozitatea în timpul condusului, mai ales dacă apar unele situații neplăcute în trafic, de exemplu aglomerație. Se recomandă desigur somn sau pauze cât mai dese pentru odihnă.

Totuși, consumul de cafea – în cantități fără excese și alături de o viață echilibrată – este considerat în cele mai multe cercetări un obicei bun. Frank Hu, un om de ştiinţă de la Harvard, a studiat efectele cafelei timp de 20 de ani și a ajuns la concluzia că băutorii de cafea se bucură de un risc scăzut de boli cardiovasculare şi neurodegenerative, precum şi de sinucidere.

Cercetarea a început de fapt în 1976 şi a implicat aproape 210.000 de oameni, iar Frank Hu a condus studiul începând cu anul 1996. Pe lângă cofeină, cafeaua conţine sute sau chiar mii de compuşi bioactivi, minerale şi antioxidanţi. Desigur, este cert că există și efecte negative ale cafelei, precum creșterea tensiunii arteriale, însă acest lucru se întâmplă de fapt nu din cauza cafelei, ci atunci când organismul uman are anumite probleme de sănătate.

La volan, cafeaua poate fi un aliat bun. O arată chiar o acțiunea realizată de polițiștii din Bihor, care anul trecut au realizat acțiuni pentru combaterea accidentelor în trafic pe șoselele din România. Mai exact, poliţiştii Serviciului Rutier şi de cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Bihor, colegii lor de la frontieră și reprezentanți ai Serviciului Județean Anticorupție Bihor au oprit șoferii care au condus mii de kilometri venind din străinătate pentru a preveni „victimizarea acestora prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan”, după cum notează publicația ebihoreanul.ro. Conducătorii auto au primit recomandări utile cu privire la șofatul pe timp de noapte şi conducerea preventivă, precum și apă și… cafea.

Cei mai mulți români consumă cafea boabe și cafea măcinată (aproape două treimi), iar cafeaua solubilă are o cotă de piață de mai mult de o treime din total. Marginal există și consum de cafea capsule, o categorie care crește însă puternic. Demn de subliniat este că tot mai mult crește consumul de cafea premium, preparată la espressor, iar vânzările de cafea online se bucură de asemenea de o ascensiune remarcabilă.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *