Primele modificari de cod rutier din 2015

img
Home / Noul cod rutier - DRPCIV / Primele modificari de cod rutier din 2015
/
628 Views

Anul 2015 a inceput cu noi modificari de cod rutier, intrate in vigoare incepand cu data de 14 februarie 2015, cele mai multe dintre acestea concentrandu-se pe problema transportului minorilor si copiilor cu varste de pana in 3 ani. In acelasi timp, amenzile pentru centura si telefon au ramas nemodificate.

Noile norme pentru transportul copiilor in masina

Conform noului cod rutier ce a intrat in vigoare de la mijlocul lunii februarie 2015, regulile puse in aplicare incepand cu septembrie 2014 in legatura cu modalitatea legala de transport a minorilor cu masina au suferit usoare modificari incluse in Hotararea de Guvern nr 11/2015 ce serveste drept completare a Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr 195/2002.

cod rutier 2015Astfel, soferii sunt obligati sa se asigure ca minorii pe care ii transporta poarta centura de siguranta, iar copiii mai mici de 3 ani ori pana intr-o anumite inaltime trebuie transportati in vehicule echipate corespunzator, cu scaune sau inaltatoare omologate.

Conform noului cod rutier:

  • copiii cu inaltime de pana in 135 centimetri pot fi transportati in vehicule doar atunci cand sunt fixati intr-un dispozitiv cu scaun special pentru copii;
  • copiii cu inaltime de peste 135 centimetri pot fi transportati doar purtand centura de siguranta fixata astfel incat sa nu treaca peste zona fetei sau a gatului (in acest scop se pot folosi inaltatoare speciale).

Scaunele pentru copii cu varste de pana in 3 ani se vor aseza pe locurile din spate sau pe locul din fata daca airbag-ul este inexistent sau dezactivat. In cazurile in care copiii sub 3 ani sunt transportati cu taxiul sau alte mijloace de transport public, acestia se vor afla intotdeauna pe locul din spate, supravegheati de un adult. Aceeasi regula se aplica si pentru copiii care dispun de scutire medicala ce interzice folosirea scaunelor speciale de masina, din diverse motive.

Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine amenzi de 4-5 puncte, respectiv un maxim de 487,5 lei.

Nu se modifica amenzile sau clasele de sanctiuni

Amenzile pentru nepurtarea centurii sau pentru vorbitul la telefon raman nemodificate conform oficialilor Directiei Rutiere, care infirma informatiile aparute pe diverse site-uri de presa in legatura cu modificarea acestora.

Stirile aparute pe diverse site-uri de presa conform carora amenzile pentru vorbitul la telefon si nepurtatul centurii vor ajunge la sumele de 1600 lei si chiar mai mult sunt simple zvonuri false conform oficialilor Directiei Rutiere.

Conform noului cod rutier, in vigoare incepand cu data de 14 februarie 2015, amenzile pentru vorbitul la telefon sau nepurtarea centurii nu se modifica. Singurele modificari suferite de varianta actuala a codului rutier sunt cele referitoare la siguranta copiilor.

Clasele de amenzi si sumele platite pentru fiecare punct de amenda raman aceleasi.

Obisnuiesti sa vorbesti la telefon in timp ce conduci? Comenteaza mai jos!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *