Prima Masina 2014 – Cui i se adreseaza in realitate programul?

img
Home / Programul Prima Masina 2019 / Prima Masina 2014 – Cui i se adreseaza in realitate programul?
/
1277 Views

Dupa succesul programului Prima Casa urmeaza lansarea unui program dedicat tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 in care statul garanteaza un credit. Creditul Prima Masina va fi o varianta extinsa a creditelor de nevoi personale, cu o perioada de creditare de pana la 7 ani. Ca si in cazul programului Prima Casa se va percepe un avans de minim 5% sau 600 de euro pentru suma maxima care ajunge la 10.000 euro + TVA.

Programul Prima Masina, avantaj Dacia

Programul Prima Masina este programat pentru a fi lansat in luna Octombrie 2014 si urmareste introducerea pe piata auto a aproximativ 25.000 autovehicule noi pana la sfarsitul lui 2015. Intentia este aceea de a descuraja practica de a cumpara masini vechi, second hand, puternic poluante.

Cu toate ca programul se axeaza in momentul actual doar pe automobile noi, se discuta totusi posibilitate de a introduce si automobilele second hand pe lista in anumite conditii.

In prezent, daca programul se axeaza strict pe masinile noi, cel mai mult va avea de castigat compania Dacia ale carei automobile de serie se incadreaza in aceasta suma cu exceptia modelului Duster. Se estimeaza ca cel mai mare procent de automobile cumparate prin acest program vor apartine companiei romanesti preluate de Renault. Alte modele care s-ar incadra in pret ar fi Skoda Fabia, Rapid si Citigo sau Opel Astra si Opel Corsa.

Dintre aceste companii atat Opel cat si Dacia se suprapun cu preferintele romanilor care in anul 2014 au inregistrat preponderent masini second hand marca Opel, Volkswagen sau Ford. In materie de masini noi, un procent considerabil dintre masinile achizitionate de catre romani in primul trimestru al lui 2014 au fost autovehiculele marca Dacia.

Statistic vorbind, conform DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) numarul de autovehicule second hand inmatriculate scade anual, iar numarul de auto vehicule noi cumparate este in crestere.

Conditii stricte de creditare ale programului Prima Masina

Chiar daca teoretic programul se adreseaza tinerilor cu varste intre 18 si 35 de ani, practic acesta va putea fi probabil accesat doar de un procent mic de tineri cu varste cuprinse intre 30 si 35 de ani datorita lipsei de vechime in munca si numarului mare de tineri inscrisi deja in programul Prima Casa care nu se mai incadreaza la un nou imprumut.

Pentru creditul Prima Masina gradul de indatorare este acelasi ca pentru orice credit de nevoi personale si anume 33% la un salariu minim de 450 de euro fara alte imprumuturi.

Bancile sunt de asemenea reticente datorita faptului ca masinile se devalorizeaza rapid in timp spre deosebire de locuinte.

Este posibil ca aprobarea creditelor Prima Masina sa fie un proces dificil si deloc la indemana pentru cele mai multe persoane din categoria careia i se adreseaza.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *